Provincie Noord-Holland

Unieke sarcofaag Etersheim geborgen

17-8-2009

Archeologen hebben vrijdag 14 augustus een unieke sarcofaag geborgen. Het object lag op de bodem van het Markermeer in de verdronken nederzetting Etersheim.

De sarcofaag is ongeveer 3 jaar geleden gevonden door leden van de Noord-Hollandse afdeling van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water (LWAOW). De vondst en berging van de geheel intacte middeleeuwse sarcofaag uit de eerste helft van de 12e eeuw, is wetenschappelijk en cultuurhistorisch van bijzonder groot regionaal en landelijk belang. De provincie Noord-Holland heeft opdracht gegeven om de sarcofaag boven water te halen. Gedeputeerde Sascha Baggerman: Het is een unieke vondst die nu wordt veiliggesteld. De sarcofaag en het aardewerk, bouwmateriaal en menselijk botmateriaal dat in de directe omgeving gevonden is, ontsluiten weer een stukje van de geschiedenis van Noord-Holland, en in het bijzonder van Etersheim.

Het gebeurt vrijwel nooit dat sarcofagen compleet en op de oorspronkelijke plaats worden aangetroffen. Het deksel van de sarcofaag is een zandstenen plaat van 255 bij 80 centimeter. De steen heeft een dikte van 8 cm. Op het deksel zijn in bas-reliëf verschillende motieven aangebracht. Centraal op het deksel bevindt zich een processiekruis, met aan beide zijden een staf met een krul. Het gaat hier om een fraai voorbeeld van vroegchristelijke symboliek, waarnaar nog nader onderzoek wordt verricht.

In en om de sarcofaag zijn vele skeletresten aangetroffen. De locatie diende vroeger als begraafplaats. De vondst van de sarcofaag wijst erop dat de lokale elite op deze plek werd begraven. De herkomst van de sarcofaag moet gezocht worden in Duitsland.

Sarcofaag Etersheim

De sarcofaag en de vondsten worden tijdelijk ondergebracht en onderzocht bij de archeologische dienst van de gemeente Hoorn. Het project zal uiteindelijk leiden tot een rapportage over het verdronken dorp Etersheim, waarin de sarcofaag en de lichting ervan centraal komt te staan. Het hele proces rond de sarcofaag is vastgelegd op film.