Liftenkartel.nl pakt kartel aan
16/08/2009 20:53
Morand Juridische Bijstand
Alkmaar, 16 augustus 2009 - Jarenlang hebben Nederlandse bedrijven, Verenigingen van Eigenaren en Overheden naar verwachting miljoenen euro's per jaar teveel betaald bij de aanschaf en het onderhoud aan hun personenlift en/of roltrap. Fabrikanten Kone, Otis, ThyssenKrupp, Schindler en Mitsubishi zijn in 2007 door Neelie Kroes veroordeeld tot 992 miljoen euro boete voor kartelvorming. Om nu voor de gedupeerden eveneens financiële genoegdoening te krijgen, bereidt Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) een collectieve miljoenenprocedure voor via www.liftenkartel.nl.
Door tussen 1998 en 2005 met grote regelmaat samen te komen in verschillende restaurants en hotels in Nederland verdeelden de fabrikanten de markt. De interesse van de kartelfabrikanten beperkte zich niet enkel tot grote projecten, maar ook tot kleine projecten. De prijsstelling door de aanbieders werd onder meer afgestemd door de uit te brengen offertes met elkaar te bespreken en er zodoende zeker van te zijn dat er een kunstmatig hoge prijs tot stand kwam. Op deze wijze werd dan ook prijsconcurrentie tussen de aanbieders voorkomen, waardoor zij exorbitante winsten konden behalen. Deze onrechtmatig hoge prijzen werken nog steeds door in lopende servicecontracten, doordat zij ten tijde van het kartel vaak voor vele jaren zijn afgesloten.
De ontmoetingen werden vaak georganiseerd via prepaid telefoons met niet-traceerbare telefoonnummers en hadden speciale, geheime aanduidingen als 'Commissie Algemeen' in de agenda's van de betrokkenen. De fabrikanten hebben samen een marktaandeel van plusminus 80% in Nederland.
Een uitgebreid onderzoek van de Europese Commissie heeft geleid tot bekentenissen van de fabrikanten. Alle fabrikanten ontvingen gezamenlijk een boete van 992 miljoen euro van Neelie Kroes, die bij het uitdelen van de boete onmiddellijk alle gedupeerden opriep zich te verzamelen en hun schade te claimen bij Kone, Otis, ThyssenKrupp, Schindler of Mitsubishi. De geleden schade loopt naar verwachting per lift, per jaar in de duizenden euro's. De gezamenlijke schadeclaim loopt hierdoor naar verwachting op tot een bedrag van vele (tientallen) miljoenen.
Een boete van de Europese Commissie sluit niet uit dat de daadwerkelijk gedupeerden, zo'n 70.000 bedrijven, Verenigingen van Eigenaren, ziekenhuizen en andere overheden recht hebben op een bedrag aan geleden schade. Om deze reden kunnen alle gedupeerden, kortweg eigenaren van een lift of roltrap (al dan niet met onderhoudscontract) van Kone, Otis, ThyssenKrupp, Schindler of Mitsubishi zich melden via www.liftenkartel.nl.
Om zich te voegen in de procedure is een éénmalig bedrag van 465 euro exclusief BTW per lift verschuldigd. Dit bedrag dient om een deel van de juridische kosten die de stichting maakt te dekken. Afgezien van deze vaste kosten komt de stichting bij toewijzing 20% exclusief BTW van het toegekende bedrag toe.
De stichting is bereikbaar voor vragen of aanmeldingen via www.liftenkartel.nl of telefonisch via 072 - 5143650.
http://www.liftenkartel.nl