Ingezonden persbericht
Harry Sesink Clee vertelt over 'zijn' Japanse Bezetting
Stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog
Op zaterdag 15 augustus aanstaande om 14.00 uur vertelt Harry Sesink Clee in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn ervaringen uit de Japanse Bezetting en Bersiap, en over de gevolgen daarvan voor zijn latere leven. De lezing vindt plaats in het kader van de herdenking van de Japanse Capitulatie en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Harry Sesink Clee (1927) kwam als veertienjarige jongen in 1942 tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in verschillende interneringskampen terecht. Aanvankelijk samen met zijn zusjes, broertje en moeder, later alleen in het jongenskamp Ambarawa. Zijn vader werd naar een krijgsgevangenenkamp afgevoerd.
In augustus 1945 kreeg hij korte tijd zijn vrijheid weer, maar al enkele dagen stonden Indonesische vrijheidsstrijders voor de poort van het kamp. Harry Sesink Clee vertelt regelmatig over zijn herinneringen op scholen en instellingen in heel Nederland.
Kamp Westerbork heeft een verbinding met de Japanse Bezetting van Nederlands-Indië.
In juli 1950 werden Indische Nederlanders ondergebracht in kamp Westerbork, waar hun eerste indruk van Nederland werd bepaald door barakken, stapelbedden en prikkeldraad. Woonoord 'De Schattenberg', zoals het kamp vanaf 1950 werd genoemd, was maar korte tijd bestemd als opvang voor gerepatrieerden. Nog geen jaar later moeten zij plaats maken voor de volgende groep vluchtelingen, de Molukkers. Dat de gerepatrieerde Indische Nederlanders als eerste het woonoord Schattenberg bevolkten, werd al snel vergeten. Met de lezing van Harry Sesink Clee wil het Herinneringscentrum Kamp Westerbork benadrukken dat de Japanse Bezetting, Bersiap en Dekolonisatieperiode belangrijke momenten vormen in de Nederlandse geschiedenis.
Noot voor redacties: