Senternovem

14-08-2009 | Nieuwe norm NEN 7120: Energieprestatie gebouwen (EPG) in ontwikkeling

In het kader van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) worden ruim 30 Europese normen (EN-normen) ontwikkeld met deelbepalingsmethoden die samen de energieprestatie van een gebouw bepalen. Deze EN-normen gaan ook aangestuurd worden in de Nederlandse regelgeving en nationale normen die hier niet mee overeenkomen zullen vervallen.

In hoofdlijnen komen de Nederlandse bepalingsmethoden en de Europese normen overeen omdat bij de ontwikkeling van de Europese normen gekeken is naar de opbouw van de Nederlandse energieprestatienormen.

Wel is het zo dat in de EPBD ook aandacht wordt besteed aan bestaande bouw middels het energieprestatiecertificaat (energielabel). De huidige ISSO-publicaties 75 en 82 (EPA) zullen dan verdwijnen.

De Nederlandse normsubcommissie is de afgelopen periode druk bezig geweest met het aanpassen van de huidige EPN en EPA aan de nieuwe Europese richtlijnen. Er is gekozen om dit in één norm te gieten, de zogenaamde Energieprestatie Gebouwen (NEN 7120). Hierin zijn de Europese methodiek en bepalingswijzen vertaald in het Nederlands. Om het gebruiksgemak te vergroten zijn de teksten als volgt opgedeeld:
* voor algemeen geldende delen;

* voor nieuw te bouwen woningen of woongebouwen;
* voor bestaande woningen en woongebouwen;
* voor nieuw te bouwen utiliteitsgebouwen;
* voor bestaande utiliteitsgebouwen.

Door de integrale benadering in de EPG zullen nieuwbouw en bestaande bouw een meer gezamenlijke basis krijgen, hoewel er verschillen zullen blijven bestaan door de nauwkeurigheid van de beschikbare gegevens en verschil in toepassing.

Een aantal van de voorgestelde veranderingen zijn:


* Verbeterde structuur van de formules en de inhoud. Deze formules zullen algemener en meer uitwisselbaar van opzet zijn;
* De rekenregels en rekenwaarden zullen zoveel mogelijk gescheiden worden, omdat de rekenwaarden ook door de toepassing worden bepaald (WN, WB, UN en UB);

* Omrekening naar primaire energie pas aan het eind van de berekening, niet meer tussentijds zoals nu het geval is;
* Berekening warmteverlies door ventilatie is anders opgezet en uitgebreid met voorzieningen die nu nog als gelijkwaardige oplossing worden behandeld, hiervoor wordt gebruik gemaakt van de in ontwikkeling zijnde norm NEN 8088;

* Ook voor utiliteitsbouw zonder koelsysteem een forfaitair energiegebruik voor koeling bij oververhitting, vergelijkbaar met de post zomercomfort bij de huidige NEN 5128, dit om het bijplaatsen van mobiele koelapparaten in rekening te brengen;
* Nieuw referentieklimaat volgens NEN 5060:2008 (op komst);
* Waardering van nieuwe technieken zoals douche-WTW;
* Alle berekeningen gaan plaatsvinden op maandbasis in plaats van op jaarbasis zoals bij sommige huidige onderdelen van de EPN voorkomt.

Het tijdschema dat is opgesteld voor de verdere uitwerking en de invoering van NEN 7120:

* april 2009: publicatie Ontwerp NEN 7120 (kritiektermijn 3 maanden);

* december 2009: publicatie definitieve NEN 7120;
* 1 januari 2011: wettelijk verplicht via het Bouwbesluit, tegelijk met een aanscherping van de energieprestatie woningbouw van 25% (vergelijkbaar met EPC = 0,6 volgens de huidige NEN 5128).