Op naar herstel

Amsterdam, 14 augustus 2009

De Nederlandse recessie nadert zijn einde, geholpen door het buitenland. Consumenten blijven voorzichtig en bouwen reserves op die straks het herstel bevorderen.

De economische groei is in Nederland nog altijd negatief, maar de minnen worden kleiner. De recessie is waarschijnlijk in het vierde kwartaal officieel voorbij. Van piek tot dal komt de krimp van de economie dan in totaal uit op ongeveer 6%. Daarmee heeft de economie weer de omvang van halverwege 2006.

Hulp van buiten

Het ING Economisch Bureau heeft zijn verwachtingen voor de economische groei bijgesteld naar -4,5% dit jaar (was -5%) en 0,0% in 2010 (was -0,5%). Groeiende vraag uit het buitenland helpt onze economie. Wij gaan er vanuit dat de Nederlandse uitvoer vanaf het vierde kwartaal weer zal toenemen. Tot eind 2010 verwachten wij nog geen groei van de investeringen.

Herstellend vermogen

Consumenten jagen de economie nog niet aan, hoewel de koopkracht zich in 2009 positief ontwikkelt. Een reden is dat de stijgende beurskoersen het verloren vermogen van huishoudens nog niet volledig hebben hersteld. Ook creëren consumenten uit voorzorg een appeltje voor de dorst. Maar de uitgestelde aankopen van nu, helpen straks het economisch herstel.

Minder werk

Hoewel de recessie bijna voorbij is, zal de werkloosheid volgend jaar nog flink oplopen. Wij gaan er vanuit dat de werkloosheid dit jaar uitkomt op 5,3% en in 2010 op 8,5%. De vraag naar personeel is in het tweede kwartaal flink gedaald. Werkgevers verwachten nog niet extra personeel aan te nemen. Wel stabiliseert het aantal internetvacatures zich de laatste maanden.

Bekijk het volledige Maandbericht Economie van augustus 2009

© 2009 ING Economisch Bureau