Productschap Diervoeder
Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 14 augustus 2009
http://www.pdv.nl/>
PDV Update

Gezamenlijke Brief soja en nultolerantie GGO augustus 2009

Brief

Tijdelijke voorziening voor tekorten in de toelevering van grondstoffen als gevolg van sporen van nog niet-toegelaten GGO's in de EU noodzakelijk

De Nederlandse levensmiddelenindustrie, diervoedersector, ketenpartners en VNO-NCW hebben de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een brief gestuurd met betrekking tot de acute importproblemen van Noord-Amerikaanse soja die zijn ontstaan als gevolg van de Europese nultolerantie voor (nog) niet-toegelaten genetisch gemodificeerde gewassen.

Vanwege de mogelijke aanwezigheid van sporen van in de EU nog niet toegelaten genetisch gemodificeerde maïslijnen in Noord-Amerikaanse soja is het momenteel niet mogelijk Noord-Amerikaanse soja te importeren. Dit heeft tot gevolg dat er in de periode van medio september tot maart 2010 Europa 6 tot 7,5 miljoen ton soja tekort komt om in de Europese eiwitbehoefte te kunnen voorzien. Dit tekort heeft grote gevolgen voor de Nederlandse en Europese levensmiddelen- en diervoederindustrie en veehouderijsectoren.

In de brief wordt het belang benadrukt van het komen tot een spoedige oplossing voor dit probleem.

Volg http://www.pdv.nl/downloads/gezamenlijke_Brief_soja_en_nultolerantie_ggo_augustus_2009_def.pdf voor de brief aan de minister van LNV en http://www.pdv.nl/downloads/Bijlage_bij_brief_food_and_feed_chain_dossier_1507_final.pdf voor de bijlage bij de brief.