Ministerie van Buitenlandse Zaken

Direct naar (in deze pagina): inhoud, zoekveld of menu. MinBuza.nl

U bevindt zich op: Home > Actueel > Kamerstukken > Beantwoording vragen van de leden Peters en Halsema over uitspraak van de Amerikaanse generaal McChrytal over de Taliban

Beantwoording vragen van de leden Peters en Halsema over uitspraak van de Amerikaanse generaal McChrytal over de Taliban

Kamerbrief | 13 augustus 2009

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Peters en Halsema over de uitspraak van de Amerikaanse generaal McChrystal over de Taliban. Deze vragen werden ingezonden op 11 augustus 2009 met kenmerk 2009Z14620.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister van Defensie,

Drs. M.J.M. Verhagen E. van Middelkoop

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Van Middelkoop, Minister van Defensie, en de heer Koenders, de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Peters en Halsema (GroenLinks) over de uitspraak van de Amerikaanse generaal McChrystal over de Taliban.

Vraag 1

Kent u het bericht dat de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan van mening is dat de Taliban momenteel het overwicht heeft in dat land? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Strookt deze observatie met uw eigen bevindingen en de rapportages die u uit het land krijgt? Zo ja, waarom heeft u de Kamer daarover niet eerder ingelicht? Zo nee, hoe kunt u dat verschil van inzicht verklaren?

Antwoord

Het is waar dat ISAF commandant generaal McChrystal in een interview met een Amerikaanse krant heeft gezegd dat het voor ISAF zeer belangrijk is de initiatieven die de Taliban op dit moment ontplooien, in de kiem te smoren. Generaal McChrystal wil dit doen door het leggen van een grotere nadruk op de bevolkte gebieden. De generaal heeft niet gezegd dat de Taliban aan de winnende hand zouden zijn.

De opmerkingen van generaal McChrystal stroken met de analyse van het kabinet. De Taliban proberen in het bijzonder in de periode voorafgaand aan de presidentiële en provinciale verkiezingen op 20 augustus aanstaande hun invloed uit te breiden, ook in gebieden waar zij traditioneel weinig invloed hebben, zoals bijvoorbeeld in het Noorden en het Westen van het land. De Taliban trachten de verkiezingen door een campagne van geweld tegen en intimidatie van de bevolking te frustreren. In het Zuiden, vooral in de provincies Helmand en Kandahar, is bovendien sprake van verhoogde activiteit door de komst van extra Amerikaanse ISAF troepen naar het Zuiden. Doordat zij opereren in gebieden waar de Taliban tot voor kort relatief veel bewegingsvrijheid hadden, leidt dit tot gewelddadige confrontaties tussen beide partijen.

Vraag 3
Deelt u de analyse van generaal McChrystal dat er ook in de komende maanden een groot aantal buitenlandse militairen in Afghanistan zal sneuvelen?

Antwoord

Helaas is het niet uit te sluiten dat ISAF militairen sneuvelen bij de uitvoering van hun werkzaamheden. De regering wil niet speculeren over mogelijke verliezen onder ISAF of Afghaanse militairen als gevolg van het hoge operationele tempo.

Vraag 4
Zal de nieuwe Amerikaanse aanpak, die meer gericht is op de bescherming van de bevolking en minder op de jacht op Talibanstrijders, consequenties hebben voor de missie van de Nederlandse militairen in Uruzgan?

En

Vraag 5

Vereist dat volgens u ook beleidswijzigingen van Nederlandse kant? Zo ja, welke en zo nee, waarom niet?

Antwoord

Er zijn geen gevolgen voor de missie in Uruzgan en er zijn dan ook geen beleidswijzigingen van Nederlandse zijde voorzien. Er zijn geen extra Amerikaanse grondtroepen voorzien voor Uruzgan, waar het nog steeds relatief rustig is in vergelijking met de andere zuidelijke provincies. In het Zuiden wordt door ISAF vooral een grotere nadruk gelegd op Kandahar stad. Nederland heeft vanaf het begin gekozen voor een aanpak die is gericht op de bevolking. De aandacht is daarbij geleidelijk aan uitgebreid van de bevolkte gebieden naar de buitengebieden, om de druk van daaruit op de bevolkte gebieden te verminderen. De Task Force Uruzgan (TFU) gaat, samen met internationale partners en de Afghaanse veiligheidsorganisaties, dan ook op dezelfde voet door met zijn operaties. Doel daarbij is ervoor te zorgen dat de Afghaanse overheid steeds beter in staat wordt gesteld de Afghaanse bevolking de diensten te bieden die nodig zijn om de veiligheid en de economische en sociale ontwikkeling te verbeteren.


1) The Wall Street Journal, 10 augustus 2009: " Taliban Now Winning"

http://online.wsj.com/article/SB124986154654218153.html?mod=googlenews _wsj

Pagina 3 van 3

Submenu


* Agenda bewindslieden

* Ambtsberichten

* Kamerstukken

* Nieuwsberichten

* Persberichten

* Toespraken en artikelen

* Voorstellen Europese Commissie

* WOB verzoeken

Hoofdmenu


* Home

* Actueel

* Organisatie

* Onderwerpen

* Producten en Diensten

* Reizen en Landen

Service


* Deutsch

* English

* Español

* Français

*

* RSS

* Abonneren

* Help

* Contact

Zoek


* Sitemap

* Uitgebreid zoeken


* Stuur door

*

Bekijk de volledige versie van MinBuza