NEN


Twee nieuwe Europese normen voor de bepaling van ochratoxine A

vrijdag 14 augustus 2009, 16:13

Onlangs heeft NEN twee nieuwe Europese normen gepubliceerd voor de bepaling van ochratoxine A in voedingsmiddelen. Het gaat om twee chemische (HPLC) methoden. Een voor gerst en gebrande koffie (NEN-EN 14132), de ander voor wijn en bier (NEN-EN 14133). Beide normen vervangen de eerste edities uit 2003.

Ochratoxine A is een gifstof die kan voorkomen op granen, koffiebonen, fruit, rijst, soja, bonen, peulvruchten, cacaobonen, specerijen, brood, bier, koffie, wijn en cacao. Het wordt geproduceerd door bepaalde schimmels die op voedingsmiddelen voorkomen. Consumptie van met ochratoxine A besmette producten is schadelijk voor de gezondheid. In de EU zijn wettelijke limietwaardes voor ochratoxine A in diverse producten vastgelegd, met als doel dat mensen zo weinig mogelijk van deze stof binnen krijgen.

De methode voor wijn en bier (NEN-EN 14133) is gevalideerd voor rode wijn, witte wijn en bier. Beide methodes zijn gevalideerd door middel van een interlaboratoriumstudie uitgevoerd volgens de richtlijnen van AOAC.

Beide normen bevatten, naast een omschrijving van de methode, tabellen met uitgebreide precisiegegevens.

Meer informatie: Marcel de Vreeze, tel. 015 2690125

Gerelateerde normen:

NEN-EN 14132 'Foodstuffs - Determination of ochratoxin A in barley and roasted coffee - HPLC method with immunoaffinity column clean-up'

NEN-EN 14133 'Foodstuffs - Determination of ochratoxin A in wine and beer - HPLC method with immunoaffinity column clean-up'