NEN
Twee nieuwe Europese normen voor de bepaling van ochratoxine A
vrijdag 14 augustus 2009, 16:13
Onlangs heeft NEN twee nieuwe Europese normen gepubliceerd voor de
bepaling van ochratoxine A in voedingsmiddelen. Het gaat om twee
chemische (HPLC) methoden. Een voor gerst en gebrande koffie (NEN-EN
14132), de ander voor wijn en bier (NEN-EN 14133). Beide normen
vervangen de eerste edities uit 2003.
Ochratoxine A is een gifstof die kan voorkomen op granen, koffiebonen,
fruit, rijst, soja, bonen, peulvruchten, cacaobonen, specerijen,
brood, bier, koffie, wijn en cacao. Het wordt geproduceerd door
bepaalde schimmels die op voedingsmiddelen voorkomen. Consumptie van
met ochratoxine A besmette producten is schadelijk voor de gezondheid.
In de EU zijn wettelijke limietwaardes voor ochratoxine A in diverse
producten vastgelegd, met als doel dat mensen zo weinig mogelijk van
deze stof binnen krijgen.
De methode voor wijn en bier (NEN-EN 14133) is gevalideerd voor rode
wijn, witte wijn en bier. Beide methodes zijn gevalideerd door middel
van een interlaboratoriumstudie uitgevoerd volgens de richtlijnen van
AOAC.
Beide normen bevatten, naast een omschrijving van de methode, tabellen
met uitgebreide precisiegegevens.
Meer informatie: Marcel de Vreeze, tel. 015 2690125
Gerelateerde normen:
NEN-EN 14132 'Foodstuffs - Determination of ochratoxin A in barley and
roasted coffee - HPLC method with immunoaffinity column clean-up'
NEN-EN 14133 'Foodstuffs - Determination of ochratoxin A in wine and
beer - HPLC method with immunoaffinity column clean-up'