Gemeente Eemnes

Persberichten

HBEL maakt werk van fraudebestrijding

Om misbruik van gemeenschapsgeld te voorkomen voert de afdeling een zogenoemd handhavingsbeleid. Uit een recente evaluatie blijkt dat hiermee in de periode 2005 2008 jaarlijks ongeveer 375.000 aan uitgaven voor onterechte bijstandsuitkeringen werd voorkomen. Daarnaast werd elk jaar gemiddeld 300.000 aan bijstand teruggevorderd door de daadwerkelijke constatering van fraude tijdens de bijstandsverlening. In totaal werden er in de periode 2005 - 2008 tachtig aanvragen voor bijstand afgewezen en veertig uitkeringen wegens bewezen fraude stopgezet.

Fraudepreventie
Sinds 2004 wordt voor de opsporing van fraude gebruik gemaakt van fraudepreventiemedewerkers. Jaarlijks voeren deze medewerkers ruim 200 onderzoeken uit. Zo worden alle bijstandsaanvragen zorgvuldig gecontroleerd. Daarnaast worden ook onderzoeken gestart op basis van signalen, onder andere vanuit het Werkplein, aan de hand van (anonieme) tips en door het niet of niet tijdig verschijnen op afspraken zonder plausibele redenen. Ook worden huisbezoeken afgelegd en zijn er regelmatig extra controles door koppeling van bestanden van andere instanties, zoals als de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de belastingdienst. Voor de inzet van zwaardere opsporingsmiddelen, zoals posten, het horen van getuigen of het opvragen van gegevens bij andere instanties, wordt de sociale recherche ingeschakeld. Deze heeft opsporingsbevoegdheid en werkt regionaal onder verantwoordelijkheid van de gemeente Bussum.

Constatering van fraude
Uitkeringsgerechtigden worden gedurende de uitkeringsverstrekking regelmatig geïnformeerd over de rechten en plichten. De gemeente laat mensen zo weten dat zij er alles aan doet om misbruik, zoals zwart werk, samenwonen zonder dit te melden, het verzwijgen van inkomsten of vermogen of het achterhouden van gegevens, te voorkomen. Bij constatering van fraude wordt de uitkering geweigerd of stopgezet en moet het gefraudeerde bedrag worden terugbetaald. Vaak volgt er ook nog een strafrechtelijke veroordeling door de rechter. Deze sanctie kan een geldboete zijn, maar ook een werkstraf of zelfs een gevangenisstraf.

Zoeken naar een oplossing
De gemeente streeft naar een zo optimaal mogelijke dienstverlening, om fraude te voorkomen. Er wordt geprobeerd om mensen zo snel mogelijk weer op eigen benen te laten staan, door samen met hen op zoek te gaan naar een betaalde baan. Als dat niet meteen lukt, worden ze bijvoorbeeld geholpen door het aanbieden van opleidingen of stageplaatsen. Mensen die recht hebben op aanvullende of bijzondere bijstand, huur- en zorgtoeslag, worden geholpen met het aanvragen daarvan. Mensen kunnen zelf ook nagaan of ze recht hebben op bijzondere bijstand, via www.berekenuwrecht.nl.

(Gepubliceerd 14-08-2009)