Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z14736

Vragen van de leden Biskop, Jan de Vries en Van Toorenburg (allen CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, en de minister voor Jeugd en Gezin over het bericht "13-jarige wil de wereld rondzeilen". (Ingezonden 14 augustus 2009)


1
Bent u bekend met het bericht "13-jarige wil de wereld rondzeilen" 1) waarin de leerling aangeeft twee jaar lang solo rond de wereld te zeilen? Zijn deze feiten waar? Zo ja, deelt u de mening dat dit een onverantwoord voornemen is?


2
Deelt u de mening dat ook deze leerling recht heeft op volwaardig en goed onderwijs en daarom moet worden voorkomen dat door deze leerling en haar ouders twee jaar lang de Leerplichtwet wordt ontlopen? Bent u daarom bereid om de gemeente Wijk bij Duurstede, nu de leerplichtambtenaar ook negatief heeft geadviseerd, aan te spreken op een spoedige en adequate handhaving van de Leerplichtwet?


3
Kan de Leerplichtwet worden ontlopen omdat de leerling zich buiten de Nederlandse territoriale wateren begeeft? Zo ja, acht u dat gewenst en vraagt dat geen aanpassing van de wet- en regelgeving?


4
Werkt de school van de leerling, ondanks het negatieve advies van de leerplichtambtenaar, door een speciaal programma mee aan het tweejarig verzuim van de leerling? Zo ja, bent u bereid om via de Inspectie van het Onderwijs de school aan te spreken op haar verantwoordelijkheid voor het naleven van de Leerplichtwet? Bent u bereid de school, vanwege de verkeerde voorbeeldwerking, af te laten zien van een speciaal programma?


5
Wat is uw oordeel over het bericht dat de Raad van de Kinderbescherming geen reden ziet om in te grijpen omdat de ouders instemmen met de solowereldreis van de leerling? Hoe oordeelt u in het algemeen over deze overweging? Deelt u de mening dat het onverantwoord is om als ouders een kind niet alleen twee jaar het recht op onderwijs te onthouden maar ook aan de bijbehorende risico's bloot te stellen? Bent u daarom bereid om te bevorderen dat alle noodzakelijke (dwang)maatregelen worden ingezet om te voorkomen dat het voornemen tot een solowereldreis ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd?


1) Algemeen Dagblad, 8 augustus 2009: "13-jarige wil de wereld rondzeilen"