Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


14 aug 2009

Stijging aantal alcoholmisdragingen Achterhoekse jeugd

Overmatig alcoholgebruik door jongeren blijft binnen het Achterhoekse politiedistrict zorgen voor de nodige maatschappelijke overlast en schade door vernielingen en baldadigheid. Districtschef Jan Aandewiel liet tijdens een gesprek met de pers weten een stijgende lijn waar te nemen van het aantal delicten dat wordt gepleegd door jongeren die onder invloed zijn.

In de eerste zeven maanden van 2009 zijn 190 delicten gepleegd door jongeren onder invloed van alcohol. De verwachting is dat het aantal delicten, zoals het veroorzaken van overlast, baldadigheid, het verstoren van de orde in een horecagelegenheid, vernielingen, brandstichting en openlijk geweld tegen goederen, dit jaar boven de 300 zal uitkomen. In 2007 werden door jongeren tot 18 jaar onder invloed van alcohol 255 delicten gepleegd. In 2008 waren dit 259 delicten.

De stijging van het aantal delicten is, zo schrijft Gelre FM, de reden waarom de politie in het district Achterhoek samen met horecaondernemers, jongerencentra en partnerorganisaties nog meer initiatieven moet ontwikkelen om de overlast op dit gebied aan te pakken.

De politie in de Achterhoek pleit volgens Omroep Gelderland voor blaastesten bij de toegangsdeur van cafés. De politie wil hiermee voorkomen dat jongeren zich thuis indrinken. Wie al veel gedronken heeft, mag niet naar binnen. Ook gaat de politie extra controleren op uitgaansplekken, worden er horecateams ingezet en brengt de politie jongeren thuis die onder invloed van alcohol een delict plegen, zodat ouders direct weten wat hun kind heeft gedaan. Ten slotte roept de politie horecaondernemers en jongerencentra op om samen met gemeente en politie initiatieven te ontwikkelen zoals het Alcoholmatigingsproject I'varca in Lintelo (gemeente Aalten) .