Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


14 aug 2009

Amsterdam wil aanscherping nieuwe voetbalwet

De nieuwe wet die geweld rond voetbalwedstrijden moet voorkomen functioneert niet. Dit stelt de Amsterdamse loco-burgemeester Lodewijk Asscher. Asscher wil dat er ook bij interlands een meldplicht komt voor supporters van de harde kern van de Nederlandse voetbalclubs.

Naar aanleiding van de ongeregeldheden rond de oefeninterland Nederland-Engeland stelt hij dat de nieuwe wet moet worden aangescherpt. Lodewijk Asscher in het Parool: ''Dit soort krankzinnige misstanden moet voorkomen worden. Ook bij interlands moet een meldplicht komen voor leden van de harde kern van allerlei clubs. Mensen van wie we weten dat ze niet deugen, moeten zich in hun woonplaats melden.''

Bij de ongeregeldheden van woensdag waren supporters van onder andere Ajax, NEC, Feyenoord, FC Twente, Willem II en ADO Den Haag betrokken. Hiervan zijn er 41 gearresteerd. Het lijkt er volgens Asscher steeds meer op dat wedstrijden van het Nederlands elftal uitgroeien uit tot strijdperk van hooligans van diverse Nederlandse clubs. In maart was dit al zichtbaar bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Schotland, toen 31 clubsupporters werden gearresteerd.

De Tweede Kamer heeft eerder dit jaar ingestemd met de nieuwe wet `Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast' die burgemeesters en officieren van justitie meer armslag geeft om preventief in te grijpen bij mogelijke ongeregeldheden rond evenementen. De Eerste Kamer moet de wet nog aanvaarden voordat deze formeel van kracht wordt.