Woonbond


14-08-2009

Ruimere regels voor kamerverhuur in Den Haag

In Den Haag zijn de regels voor kamerbewoning verruimd. Sinds kort is er de speciale website www.haagsekamervragen.nl, waarop onder meer een overzicht staat van de rechten en plichten voor het huren en verhuren van kamers in Den Haag. Met de verruiming van de mogelijkheden wil de gemeente Den Haag stimuleren dat starters, studenten, expats en arbeidsmigranten sneller een betaalbare en goede kamer in de stad vinden.

Volgens wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) wordt een belangrijke stap gezet in het aantrekkelijker maken van Den Haag als woonstad. 'We bieden hierdoor veel mensen meer kans op betere en betaalbare huisvesting. Bovendien verdringen we de malafide verhuurders ermee omdat de huurders zo niet langer aangewezen zijn op illegale kamerverhuur.' Ook verwacht de wethouder dat erdoor meer geïnvesteerd zal worden in het opknappen van woningen. De verdringing van malafide verhuurders kan de leefbaarheid in de wijken verbeteren en de economie stimuleren. 'Met deze maatregelen proberen we meer lucht te creëren voor de verhuur van kamers', aldus Norder

De verruiming van de regels houdt in dat in de hele stad nu per adres twee personen op kamers mogen wonen. De verhuurder moet dan wel een vergunning hebben. Hiervoor is alleen een zogeheten onttrekkingsvergunning nodig, de vergunning voor het omzetten van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte. Met uitzondering van de wijken Laakkwartier, Regentesse-Valkenboskwartier, Rivierenbuurt (Noord en Zuid), Rustenburg-Oostbroek, Schilderswijk, Spoorwijk en Transvaal mag dit zelfs aan meer personen per adres. Bij meer dan vier kamerbewoners in één pand gelden wel extra brandveiligheidseisen. Daarnaast geldt dat iedere bewoner minimaal 14 vierkante meter gebruiksoppervlakte moet hebben.

Voorheen waren er in Den Haag meerdere vergunningen of ontheffingen nodig voor kamerbewoning en werd het in grote gebieden van Den Haag nagenoeg niet toegestaan. Naast de website is er over de nieuwe regels voor kamerbewoning ook een folder beschikbaar bij de stadsdeel kantoren.

Bron: Den Haag - DSO