GVB


Wij houden het graag schoon

14 augustus 2009

Alle 106 metro's krijgen deze zomer een bijzondere schoonmaakbeurt, die nadrukkelijk gericht is op het verwijderen van graffiti aan de binnen- en buitenkant en het opnieuw laten glimmen van de voertuigen. Op deze manier wil GVB bijdragen aan een positievere reisbeleving. vloermat met Welkom! Wij houden het graag schoon. U toch ook? Tevens wordt ter verbetering van de reisbeleving kunst (op folie) aangebracht in het interieur van alle 44 Zilvermeeuwen (oude metrostellen). Na een succesvolle pilot met kunst in twee metro's heeft het college van B&W begin dit jaar besloten alle Zilvermeeuwen te voorzien van kunst. Met ludieke acties doet GVB een beroep op medewerking van de reiziger om de metro's en perrons schoon te houden. Hieronder een overzicht van de diverse acties.

Grote schoonmaak metro's
Door de werkzaamhedenbij station Zuid deze zomer rijden er minder metro's; een goed moment voor een grondige schoonmaakactie. De buitenkanten en de ramen van de metro's worden behandeld met zuur waarmee aanslag wordt verwijderd.
Omdat veel van de graffiti in de metro's niet te verwijderen is, wordt folie over de ergste plekken geplakt, ook aan de binnenkant van de deuren. Kapotte en/of oude stickers worden meteen vervangen. Metrobestuurders hebben zich vrijwillig aangemeld om te helpen met het schoonmaken van het interieur.

Acties `Wij houden het graag schoon. U toch ook?' Hoe goed we ook schoonmaakbedrijven en andere middelen inzetten om alles zo schoon mogelijk te houden, veel reizigers geven zelf niet bepaald het goede voorbeeld. Daarom zijn door GVB een aantal ludieke acties gestart om de reizigers bewust te maken dat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van zwerfvuiloverlast. In week 31 zijn de metrostations Jan van Galenstraat, Postjes-weg, CS, Waterlooplein, Wibautstraat, Bijlmer ArenA, Bullewijk, Gein, Venserpolder en Zuid voorzien van ludieke stickers in de vorm van een kokosmat op de vloer met de tekst `Welkom. Wij houden het graag schoon. U toch ook?
Voetstappen leiden de reizigers vervolgens richting prullenbak en de bak zelf is voorzien van een hand met duim omhoog met de tekst `Bedankt!'. Aan de mat en de duim hangt een label met het logo van de stichting Nederland Schoon. Dit omdat de stichting in Datum 14 augustus 2009 Pagina 2 van 2 september landelijk een campagne houdt over schoon openbaar vervoer. GVB werkt daaraan mee en laat deze samenwerking in het voortraject alvast zien.

Stichting Cordaan
Deze week (week 33) en de komende weken wordt er, in samenwerking met de Stichting Cordaan, afval opgehaald bij de reizigers in de metro en op de perrons. De medewerkers van Cordaan dragen een T-shirt met dezelfde tekst als op de vloermatstickers. Ze hebben een `Nederland Schoon' vuilnisemmer bij zich waar de reizigers hun afval in kwijt kunnen. Cordaan verzorgt o.a. dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking die onder begeleiding allerlei werkzaamheden verrichten. GVB werkt al een aantal jaren samen met Cordaan. De medewerkers helpen met succes en veel plezier de metro en de perrons schoon te houden.

Kunst in de metro
Na een succesvolle pilot met kunst in twee metro's heeft het college van B&W begin dit jaar besloten alle 44 Zilvermeeuwen te voorzien van een verrassend interieur. De metro's worden van binnen beplakt met speciaal voor dit doel ontworpen kunst. De folie werkt als een soort behang waardoor de bestaande graffiti wordt afgeplakt en nieuwe graffiti minder makkelijk is aan te brengen. Ruim 20 kunstenaars werken mee. GVB werkt in dit project samen met het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Kunstenaars&CO en de Stadsregio Amsterdam.

De metrostellen worden na de restyling schoon en graffiti-vrij gehouden. Kunst in de Metro laat de reiziger op een aangenamere manier de metrorit beleven. Daarnaast biedt het aanstormende kunstenaars de gelegenheid om hun werk aan een breed publiek te tonen. Door 79% van de reizigers wordt het reizen met de van kunst voorziene metrostellen als (zeer) prettig ervaren.