Vereniging Eigen Huis: gemeenten doen te weinig aan tijdelijke verhuur

14/08/2009 16:00

Vereniging Eigen Huis

Embargo tot 14 augustus 2009, 16.00 uur

Amersfoort, 13 augustus 2009

Vereniging Eigen Huis: gemeenten doen te weinig aan de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen

Noodoplossing moet woningmarkt ook voor toekomst flexibeler maken

Vereniging Eigen Huis wil dat gemeenten nu echt aan de slag gaan om de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen te faciliteren. Minister Van der Laan van Wonen moet hier werk van maken, vindt de vereniging. Om het proces soepel te laten verlopen, moet er volgens de vereniging bij iedere gemeente een duidelijk loket komen waar burgers terecht kunnen voor het aanvragen van een vergunning.

De tijdelijke verhuur van te koop staande woningen biedt in de huidige markt een oplossing voor mensen die met dubbele woonlasten zitten. Daarnaast voegt het voor de toekomst een stukje flexibiliteit toe waardoor mensen gemakkelijker kunnen besluiten tot de aankoop van een woning. Tijdelijke verhuur moet altijd als achtervang kunnen dienen als de verkoop van een woning door welke omstandigheden dan ook, niet zo verloopt als verwacht.

Onderzoek van Vereniging Eigen Huis toont aan dat de meeste gemeenten nog geen beleid hebben op het gebied van tijdelijke verhuur door particulieren. Van de 33 gemeenten van wie de website op dit punt is onderzocht, blijken slechts 7 gemeenten beleid te hebben ontwikkeld voor de tijdelijke verhuur.

Minister Van der Laan van Wonen heeft op een eerder moment zijn volledige steun toegezegd om de mogelijkheid van tijdelijke verhuur bij alle gemeenten voor elkaar te krijgen. De minister zou hier de aanjager in zijn. Vereniging Eigen Huis dringt nu aan op verdere stappen om de gemeenten veel actiever te maken op dit punt.

De vereniging pleit er ook voor dat de vaststelling van de huurprijs wordt vrijgelaten. Deze is nu gebaseerd op het puntenstelsel dat voor normale huurwoningen geldt. Met een vrije huurprijsbepaling kan vooral voor de wat duurdere woningen een meer reële huurprijs worden vastgesteld. Daarnaast dringt de vereniging erop aan dat gemeenten niet afwijken van de algemene landelijke regeling voor tijdelijke verhuur zoals die is neergelegd in de Leegstandwet. In Amsterdam is bijvoorbeeld de maximale verhuurtermijn op 1 jaar gesteld, terwijl dat volgens de Leegstandwet maximaal 5 jaar mag zijn. En in Schiedam mag de huurprijs maximaal 80% zijn van de huurprijs op basis van het puntenstelsel. Vereniging Eigen Huis wijst erop dat hierdoor een lappendeken ontstaat van afwijkingen, wat bij de burger overkomt als willekeurig en onbegrijpelijk.

De mogelijkheid van tijdelijke verhuur van te koop staande woningen is gebaseerd op de Leegstandwet. Daarbij is sprake van een beperkte huurbescherming. Als de woning alsnog wordt verkocht, dan kan de woning binnen afzienbare tijd leeg worden opgeleverd zonder dat dat gedwarsboomd wordt door een beroep op de uitgebreide huurbescherming die bij normale verhuur van toepassing is.

Bij verhuur van een te koop staande woning is er geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk. Die vervalt definitief. In de Tweede Kamer is onlangs een motie aangenomen waardoor de renteaftrek weer kan herleven zodra de tijdelijke verhuur wordt beëindigd en de woning nog niet is verkocht. Vereniging Eigen Huis dringt erop aan dat het Kabinet deze motie snel tot uitvoering brengt. Hiermee vervalt een belangrijke belemmering voor de tijdelijke verhuur.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de hypotheekverstrekkers de mogelijkheden van tijdelijke verhuur voortvarender faciliteren dan de gemeenten. Van de 31 onderzochte hypotheekverstrekkers hebben 10 instellingen, waaronder de grotere, hun beleid op dit punt inmiddels aangepast. Bij 11 hypotheekinstellingen is een aanpassing van het beleid in voorbereiding en bij twee loopt een proef met tijdelijke verhuur. Slechts drie hypotheekinstellingen blijven afwijzend staan tegenover de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen.

Meer informatie over de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen op basis van de Leegstandwet is te vinden in het dossier 'Tijdelijke verhuur' op de website van Vereniging Eigen Huis: www.eigenhuis.nl

Noot voor de redactie (