Provincie Noord-Holland

Datum

14-8-2009

Onderwerp

Buitendijks wonen aan Gooimeer is veilig

Joyce Duivenvoorde

Wonen aan de rand van het Gooimeer is voldoende veilig. Dit blijkt uit onderzoek van de provincie Noord-Holland en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het onderzoek onderschrijft wel het belang van het nemen van enkele maatregelen voor de bescherming van de te ontwikkelen woonwijk in de Blaricummermeent.

De plannen voor woningbouw in de Blaricummermeent zijn voor de provincie en het waterschap aanleiding geweest voor het onderzoek. De geplande woningen in de Blaricummermeent en ook de huidige bebouwing langs het Gooimeer worden niet tegen het water van het Gooimeer beschermd door een primaire waterkering (dijk). Op sommige plekken ligt wel een (lagere) zomerkade.

Het onderzoek toont aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het buitendijkse gebied overstroomt. Het gebied ligt voldoende hoog en de huidige zomerkaden langs het Gooimeer bieden waar nodig voldoende bescherming. Om de veiligheid te behouden zijn verder enkele maatregelen wenselijk, bijvoorbeeld het aanpassen van het sluisje in Huizen.

Het rapport toont wel het belang aan van maatregelen voor de bescherming van de Blaricummermeent. Hierover zijn eerder afspraken gemaakt tussen de provincie, het waterschap en de gemeente. De gemeente gaat hier wel de bestaande zomerkade ophogen en versterken. Voor een aantal appartementgebouwen in het Naarderbos is afgesproken om de eerste woonlaag op een veilig niveau aan te leggen.

In het ontwerp Provinciaal Waterplan 2010-2015 staat dat de provincie met gemeenten en waterschappen afspraken wil maken over de bescherming van buitendijkse gebieden. Dit onderzoek van de veiligheid langs het Gooimeer toont het belang aan van maatwerk. Het laat daarnaast zien dat verbetering van zomerkaden of andere waterkerende objecten (zoals sluizen of duikers) soms nodig is. De provincie heeft in haar reactie op het Nationaal Waterplan het rijk gevraagd om regionale afspraken voor de bescherming van buitendijkse gebieden te ondersteunen en de buitendijkse gebieden meer aandacht te geven in de discussie over klimaatverandering.