Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district

Oosterhout, 14-08-2009

Politie pakt twee mannen op na telecomfraude

OOSTERHOUT: De Oosterhoutse politie heeft de afgelopen week twee verdachten opgepakt in verband met telecomfraude. Door een schakelkast van KPN open te breken wisten ze op slinkse wijze circa 500,- buit te maken.

De zaak kwam aan het licht door een aangifte van KPN. Bij KPN was geconstateerd dat er gefraudeerd was via een schakelkast in een flat aan de Rozenstraat in Oosterhout.
De kast was opengebroken en er waren lijnen gemanipuleerd. Op die manier werd er via het telefoonnummer van een nietsvermoedende bewoner naar dure 0900 servicenummers gebeld.

Een 43-jarige Oosterhouter en een 31-jarige Rotterdammer bleken de opbrengst van de bewuste servicenummers op te strijken. Op hun beider bankrekeningen is het geld van de oplichtingspraktijken terecht gekomen. Door snel handelen bleef de schade beperkt.
De man uit Oosterhout werd op 5 augustus aangehouden. De arrestatie van de Rotterdammer vond plaats op 13 augustus. De politie vermoedt dat de 31-jarige verdachte de techniek heeft verzorgd van de
manipulatie. De Oosterhouter verleende hem toegang tot de flat om bij de schakelkast te komen. De totale schade (criminele winst +
technische schade aan de schakelkast) bedraagt circa 1.000,- Het duo is de in verzekering stelling voorgeleid bij de rechter-commissaris. De twee mannen zijn overigens bekenden van politie en justitie.

Fietsers botsen: gebroken heup

OOSTERHOUT: De politie behandelde donderdagmiddag 13 augustus een letselongeval op de Vraggelse Baan in Oosterhout. Het ongeluk gebeurde om 16.00 uur toen twee fietsers op elkaar botsten. Een 14-jarige jongen uit Oosterhout draaide met zijn fiets een rondje op de rijbaan, in afwachting van zijn achteropkomende oma. Tijdens de draai kwam hij in botsing met een racefietser. De 66-jarige wielrenner uit Made kwam daarbij ongelukkig ten val. De man brak zijn heup en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft van de betrokkenen verklaringen opgenomen en maakt aan de hand daarvan een proces-verbaal op.

Skimmers op heterdaad betrapt

TERHEIJDEN: De politie arresteerde vrijdagmorgen 14 augustus drie Roemenen in Terheijden. Het drietal hield zich verdacht op bij het ABN-AMRO filiaal aan de Polderstraat in Terheijden. Uit onderzoek bleek dat ze bezig waren met het plaatsen van skimapparatuur.

Getuigen meldden rond 09.15 uur dat het trio verdachte aan het rondscharrelen was bij de geldautomaat van de ABN-AMRO. Ze hadden gerommeld aan het apparaat en stonden continue te bellen. Agenten gingen polshoogte nemen en constateerden dat er sprake was van skimmen. De mannen waren bezig met het voorbereiden van hun criminele activiteiten. De apparatuur die aangetroffen werd was namelijk nog niet operationeel. Forensisch technisch rechercheurs hebben bij de bank een sporenonderzoek ingesteld.
Drie personen werden gearresteerd en overgebracht naar het
politiebureau, Het gaat om drie mannen (27, 30 en 33 jaar) afkomstig uit Roemenië. Ze hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in
Nederland. In het belang van het verdere onderzoek is het trio in verzekering gesteld. Na verluidt zou er nog sprake zijn van een vierde verdachte. Hij is kunnen ontkomen.
Op 4 juli 2007 vond een soort gelijke actie plaats. Ook toen kon de politie, door oplettende getuigen, drie verdachten arresteren die bezig waren met skim-acitviteiten bij dezelfde geldautomaat.

Skimmen is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van pinpas- of creditcard gegevens. Criminelen kopiëren op vernuftige wijze de elektronische gegevens van een pas en bemachtigen de bijbehorende pincode. Dat gebeurt op het moment dat er een
betaaltransactie via een pinapparaat plaatsvindt of als er geld wordt opgenomen bij en geldautomaat. Vervolgens maken de fraudeurs een kopie van de pas, waarmee met de pincode transactie gedaan worden. De eigenaar van de originele pas wordt daarmee financieel gedupeerd. Skimmen kan voorkomen worden door goed op te letten bij
pintransacties. Kijk of er niet gerommeld is met de apparatuur. Het advies is om het intoetsen van pincode altijd af te schermen met de andere hand.

Dronken automobilist moet rijbewijs inleveren

DUSSEN: De politie betrapte een 48-jarige inwoner van Dussen op het rijden onder invloed. Dat gebeurde donderdagavond 13 augustus om 19.45 uur op de Korn in Dussen. De 48-jarige Dussenaar werd gearresteerd en moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 775 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De hoge uitslag was
aanleiding om zijn rijbewijs in te vorderen. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van negen uur opgelegd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 14-08-2009 14:05 | © Regio Midden en West Brabant |