Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 14 augustus 2009

Plaatsing extra lokalen voor Joost van den Vondelschool gestart

Met de plaatsing van extra lokalen voor basisschool Joost van den Vondel aan de Beetslaan in Amersfoort wordt vrijdag 14 augustus 2009 gestart. De hiervoor benodigde bouwvergunning is na beoordeling van de ingediende zienswijzen verleend door het college van burgemeester en wethouders. Naar verwachting zijn de lokalen op 4 september gereed voor gebruik. In het weekend van 5 en 6 september verhuizen de groepen van de Joost van den Vondelschool van hun huidige onderkomen in een vleugel van het stedelijk gymnasium Johan van Oldenbarnevelt aan het Thorbeckeplein naar de Beetslaan, zodat op 7 september het schooljaar op de nieuwe locatie voortgezet kan worden.

De gemeente heeft voor de zomer met de directie van de Joost van den Vondelschool en het bestuur van de Stichting Meerkring gezocht naar een oplossing voor het acute lokalentekort van de basisschool. Dit ontstond toen het stedelijk gymnasium Johan van Oldenbarnevelt vanwege het toegenomen aantal aanmeldingen voor de school de Joost van den Vondelschool de huur van de lokalen in het gymnasiumgebouw opzegde.

Wethouder Sebastiaan van 't Erve is opgelucht dat het is gelukt om de tijdelijke huisvesting op korte termijn te realiseren. "Ook wij als gemeente zijn niet blij met zo'n acute situatie. We moeten natuurlijk wel zorgen dat de kinderen straks lokalen hebben. Deze locatie kwam als best mogelijk uit de bus, omdat het in de buurt is, de juiste bestemming in het bestemmingsplan heeft en eigendom van de gemeente is. We weten dat het er bij de haal- en brengtijden erg druk is, daarom gaan we aan de verkeersaspecten afzonderlijk aandacht besteden en voor zover mogelijk passen we nu een en ander aan in de afwikkeling van het verkeer."

Aandacht voor verkeer
De aanwezigheid van veel scholen in de wijk en het gebruik van een aantal straten als parkeergelegenheid voor bezoekers van het ziekenhuis, maakt dat het daar erg druk is met voetgangers, fietsers en auto's. Ouders en omwonenden zijn daarom bezorgd over de komst van een tijdelijk schoolgebouw bij De Stek. Aan het begin van het schooljaar vindt een overleg plaats met de scholen en een afvaardiging van omwonenden in aanwezigheid van een adviseur van Veilig Verkeer Nederland. Zoveel als mogelijk is, zullen maatregelen worden getroffen die voortvloeien uit de aanbevelingen uit dit overleg. Het instellen van eenrichtingsverkeer voor auto's op de Beetslaan tijdens de aanvangs- en sluitingstijd van de school en het instellen van eenrichtingsverkeer op de Jacob Catslaan zouden bijvoorbeeld maatregelen kunnen zijn die bijdragen aan een overzichtelijker verkeersbeeld.

Andere locaties
Bij de keuze van de locatie zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd: de locatie moest in de buurt van de hoofdlocatie liggen, groot genoeg zijn, gemeentelijk eigendom zijn, de juiste bestemming hebben en de mogelijkheid tot bebouwing bieden. De locatie aan de Beetslaan voldoet aan deze eisen en kwam als meest geschikt naar voren. Deze locatie is eigendom van de gemeente en heeft de bestemming maatschappelijke doeleinden (onderwijs). Die bestemming maakt het mogelijk om gebruik te maken van de relatief korte procedure. Andere onderzochte locaties voldeden niet aan één of meer van deze uitgangspunten, waardoor de tijdelijke huisvesting niet tijdig gerealiseerd zou kunnen worden.

Vervolg
Met het plaatsen van de lokalen voor de Joost van den Vondelschool wordt het acute tekort aan lesruimte opgelost. De gemeente komt binnenkort met een onderwijshuisvestingsplan voor heel Amersfoort Zuid met als doel tot een structurele oplossing te komen voor het ruimtetekort. Dit najaar zal het plan met de scholen worden besproken.

Informatie over onderwijshuisvesting in Amersfoort Zuid Op de website van de gemeente is een dossier ingericht over de ontwikkelingen rond onderwijshuisvesting in Amersfoort Zuid: www.amersfoort.nl/onderwijshuisvestingzuid. Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden voor een e-mailservice. Zij worden dan per e-mail op de hoogte gehouden van de wijzigingen in dit dossier.

Noot voor de redactie,