GroenLinks

Van Gent: ministeries moeten werk maken van studentenhuisvesting

14 augustus 2009


Het onderwerp studentenhuisvesting moet weer prominent op de agenda komen. Niet alleen bij het ministerie van WWI, maar ook bij OC&W. Dat vindt Ineke van Gent na aanleiding van de berichten dat het aantal inschrijvingen op universiteiten en HBO-opleidingen fors is toegenomen. Het resultaat: een nog groter tekort aan studentenhuisvesting dan er normaal rond deze tijd toch al is.

Volgens Van Gent lijkt het erop alsof het kabinet elk jaar weer verrast wordt door het tekort aan studentenwoningen. Van Gent vindt dat de beide ministeries samen de verantwoordelijkheid moeten oppakken om voor voldoende studentenhuisvesting te zorgen. Regeren is immers vooruitzien en ook samenwerken. Het is belangrijk dat studenten op zichzelf kunnen gaan wonen in de stad waar ze studeren. Dat is niet alleen ontzettend handig, maar ook gewoon veel leuker, aldus Van Gent.

Ook vindt Van Gent dat de minister snel werk moet maken van haar voorstel de huurtoeslag ook toegankelijk te maken voor studenten die in onzelfstandige woonruimte wonen. De prijs van studentenkamers zal door het tekort ontzettend stijgen, waardoor huisjesmelkers weer vrij baan krijgen. Door huurtoeslag voor onzelfstandige woningen in te voeren zullen corporaties en stichtingen sneller beried zijn om in die vorm van studentenhuisvesting te investeren.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent aan de minister van Wonen, wijken en Intergratie.


1. Hebt u kennis kunnen nemen van berichtgevingen in onder andere Volkskrant (Hbo verwacht komende jaar recordaantal studenten) over een forse toename van aanmeldingen bij hbo- en universitaire studies ten opzichte van voorgaande jaren?


2. Klopt het dat medio mei berichten over forse toename van studenten ten opzichte van voorgaande jaren bij uw ministerie bekend waren? Zo ja, heeft u hierop actie ondernomen? Zo nee, zou niet juist uw ministerie hierover over geïnformeerd moeten worden?


3. Kunt u aangeven wat u vindt van berichten vanuit landelijke studentenvakbond en kences dat 40% van de huidige studenten teveel huur betaalt voor hun studentenkamer?


4. Deelt u de mening dat bij een krap aanbod de vraagprijs van studentenkamers stijgt en daarmee het percentage studenten dat teveel huur betaalt ook zal toenemen? Zo nee, waarom niet?


5. Acht u het wenselijk dat bij gebrek aan onzelfstandige woningen van corporaties en soortgelijke organisaties studenten steeds vaker zijn aangewezen op de dure particuliere sector?


6. Deelt u de mening dat huurtoeslag voor studenten met een onzelfstandige woning een positieve bijdrage levert aan het huisvesten van studenten en daarnaast een stimulans is voor corporaties/soortgelijke organisaties om te investeren in onzelfstandige woningen? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u bereidt om in samenwerking met de minister van Onderwijs, Cultuur en Sport de studentenhuisvesting een structurele plaats te geven in het beleid en op de begroting van beide ministeries? Zo nee, waarom niet?


8. Welke stappen gaat u ondernemen om het problematische studentenhuisvestingstekort en de hoge huurprijzen aan te pakken?