Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
dhr. T. Joosten Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 p/a Bond Katholiek Primair Onderwijs 2500 BJ Den Haag Postbus 82158 www.minocw.nl 2508 ED DEN HAAG

Onze referentie 120666

Uw brief van 27 maart 2009

Uw referentie jgob/79455

Datum 11 augustus 2009
Betreft verplichting canon van Nederland in kerndoelen PO

Geachte heer Joosten,

Enige tijd geleden heeft u mij een brief gestuurd waarin u aangeeft dat de Bond KBO geen voorstander is van het opnemen van de canon van Nederland in de kerndoelen geschiedenis van het primair onderwijs. De Bond KBO geeft aan dit als een ernstige inmenging van de overheid te zien in de vrijheid van scholen om zelf invulling te geven aan het curriculum. Daarnaast spelen ook enkele andere overwegingen mee in de uitspraak van de Bond KBO tegen verplichting van de canon in het primair onderwijs, namelijk:

·
het gebrek aan empirisch bewijs dat een verplichte invoering de kwaliteit van het geschiedenisonderwijs zal verbeteren;
·
de uitspraken van de Commissie Dijsselbloem over het doorvoeren van vernieuwingen in relatie tot de tien tijdvakken van De Rooij;
·
en de mogelijke precedentwerking.

Beantwoording van uw brief heeft enige tijd op zich laten wachten omdat er de afgelopen periode enkele beslismomenten hebben plaatsgevonden met betrekking tot de mogelijke invoering van de canon.
Zo heeft de Tweede Kamer op 18 juni jl. met de minister gesproken over het wijzigingsbesluit kerndoelen PO en VO met betrekking tot de invoering van de canon, waarin de canon werd benoemd als inspiratiebron bij de behandeling van de tien tijdvakken.
Naar aanleiding van dit overleg heeft de Tweede Kamer op 30 juni de motie-Jan Jacob van Dijk c.s. aangenomen, die de regering verzoekt de term inspiratiebron te vervangen door "uitgangspunt ter illustratie".
De minister heeft de Tweede en Eerste Kamer laten weten in de motie aanleiding te zien het wijzigingsbesluit niet in werking te laten treden, en heeft een nieuw besluit aangekondigd.

a
na 1 van 2 Pagi





Op dit moment wordt gewerkt aan een voorstel hiervoor. Datum Zodra hierover meer bekend is, zal ik u nader informeren en ingaan op de

bezwaren die u in uw brief naar voren brengt. Onze referentie 120666 Met vriendelijke groet,

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Pagina 2 van 2