Honderden zeeschildpadden op strand van Scheveningen

14/08/2009 09:40

IFAW

Scheveningen, 14 augustus 2009- Honderden zeeschildpadden zijn deze ochtend aan land gekropen op het strand van Scheveningen.

Zij vestigen de aandacht op de 'Denk Goed Na' campagne van het IFAW (International Fund for Animal Welfare). Het IFAW roept vakantiegangers op geen souvenirs te kopen die zijn gemaakt van wilde dieren.

In het wild zijn zeeschildpadden het meest kwetsbaar wanneer ze op het land hun eieren komen leggen. Stropers leggen de bedreigde dieren op hun rug en slachten ze af. Van het schild van de schildpad worden zonnebrillen, schuifspeldjes, sigarendozen en sieraden gemaakt, die worden verkocht aan toeristen.

Ieder jaar nemen Nederlandse toeristen naar schatting duizenden souvenirs mee die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt van wilde dieren. Vaak hebben de vakantiegangers geen idee waar hun souvenirs van zijn gemaakt. Laat staan dat ze weten dat veel van deze foute souvenirs niet ingevoerd mogen worden. Producten die (gedeeltelijk) zijn gemaakt van met uitsterven bedreigde dieren, waaronder alle soorten zeeschildpadden, zijn verboden om mee naar huis te nemen. De nietsvermoedende toeristen kunnen bij ontdekking door de douane de inbeslagname van de souvenirs en een flinke boete tegemoet zien.

Andere voorbeelden van souvenirs gemaakt van bedreigde wilde diersoorten zijn ivoren beeldjes, armbandjes van olifantenhaar, krokodillen- en slangenleren producten (zoals portemonees, schoenen en tassen), koraal en haaientanden.

Marcel Bertsch van het IFAW: "De handel is souvenirs heeft een verwoestend effect op populaties wilde dieren, zoals zee- en landschildpadden, olifanten, haaien en reptielen. Dus Denk Goed Na - koop geen souvenirs gemaakt van wilde dieren!"

Zeven soorten zeeschildpadden leven in het wild an allen zijn bedreigd met uitsterven. Naast de handel in souvenirs worden de dieren bedreigd door verlies van leefgebied doordat stranden eroderen. Ook raken veel zeeschildpadden verstrikt in vistuig en worden ze gedood door schroeven van boten en schepen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

SCHILDPADDEN FEITEN EN CIJFERS

Schildpadden zijn al meer dan 200 miljoen jaar een deel van het ecosysteem van de wereld en zijn verspreid over de planeet.

Er zijn ongeveer 245 soorten, vooral zoetwater schildpadden, op zeven soorten zeeschildpadden na, die geëvolueerd zijn uit zoetwaterschildpadden en al meer dan 100 jaar de aarde bevolken.

Hun voortbestaan in de moderne wereld wordt bedreigd op verschillende fronten waaronder: verlies van natuurlijk habitat, verstrikt raken in netten, verwondingen door bootpropellers, vervuilde kustwateren en illegale jacht.

Schildpadden worden door mensen bejaagd voor hun vlees en eieren en hun schilden worden gemaakt tot decoratieve spullen van "landschildpaddenschild". De handel in zulke waar wordt onderhouden door vakantiegangers die kammen van landschildpaddenschild, armbanden, kettinkjes en andere decoratieve waar kopen. Sommige van de planeet schitterendste soorten worden uitgeroeid voor een handel in snuisterijen.

Zeeschildpadden spenderen het grootste deel van hun leven in de oceaan, maar vrouwtjes komen 's nachts tevoorschijn op stranden om eieren te leggen, gebruik makend van hun achterste flippers om een kamer uit te graven, waarin ze tussen de 50 en 200 honderd eieren leggen. De meeste schildpaddensoorten planten zich slechts elke 2 of zelfs 4 jaar voort.

Het duurt ongeveer 75 dagen eer de eieren uitkomen en het is algemeen aangenomen dat één op de duizend jonkies volwassen worden, aangezien ze op het land en eenmaal de zee hebben bereikt worden gegeten door prooidieren.

Grotere schildpadden worden bedreigd door stranderosie, bouwwerkzaamheden of desoriëntatie veroorzaakt door kunstmatige belichting op stranden. Ze worden ook bedreigd door vervuiling en eten vaak plastic tassen die ze aanzien voor kwallen.

Het kan 10 tot 50 jaar duren eer ze seksueel volwassen zijn. Zeeschildpadden doen er vele jaren over om een leeftijd te bereiken waarop ze kunnen paren, dit erg langzame rijpingsproces maakt het redden van elk individu des te belangrijker.

Karetschildpad

Grootte: Ongeveer een meter in lengte en 60 kilo in gewicht

Kleur: Donkerbruin, geel of oranje

Voorkomend: in de meeste tropische zeeën, waar ze de kustriffen bewonen

Voedsel: Voeden zich met sponsen, zee-egels, inktvis en anemonen.

Bedreigingen: Ze blijven bejaagd worden om hun mooie schild, gebruikt om sieraden, monturen, armbanden en andere snuisterijen van te maken.

Net uit het ei gekropen schildpadden en jonkies worden vaak gedroogd en opgevuld om te dienen als decoraties.

Daarnaast wordt het geslachtsorgaan van de mannetjes vaak beschouwd als een afrodisiacum en het vlees en de eieren van deze soort als een delicatesse.

ANDERE SOORTEN

Lederschildpad

De schild bestaat uit een dunne laag taaie, rubberachtige huid wat lijkt op leer. Individuen kunnen tot wel 2 meter lang groeien en 450 kilo zwaar worden. Ze eten voornamelijk kwallen en zijn over het algemeen zwart met witte stippen. Hoewel de meeste schildpadden koudbloedig zijn, kan de lederschildpad dankzij zijn unieke fysiology, waardoor hij zijn temperatuur kan regelen door middel van veranderingen in zijn bloedsomloop en een dikke laag vetweefsel, gevonden worden in zowel gematigde als tropische oceanen. Zeeschildpadden moeten regelmatig aan de oppervlakte komen om adem te halen, maar ze zijn in staat tot grote dieptes te duiken dankzij hun trage metabolisme. De lederschildpad is waargenomen op een diepte van 1300 meter.

Het wordt aangenomen dat het eierrapen op stranden en hoge sterftecijfers van volwassen dieren, dankzij incidentele bijvangst, geresulteerd heeft in een afname van 90% van deze populatie in het laatste decennium van de twintigste eeuw.

Groene schildpadden

Worden tot anderhalve meter lang en meer dan 200 kilo zwaar. Ze eten voornamelijk zeegras en algen die de groene kleur produceren waarnaar ze vernoemd zijn. Geschat wordt dat ongeveer elfduizend goene schildpadden jaarlijks worden geconsumeerd en de soort staat genoteerd als bedreigd bij de International Union of Conservation of Nature (IUCN).

Onechte Karetschildpad

Deze overwegend carnivore soort, van meer dan een meter in lengte en ongeveer 180 kilo in gewicht, eet voornamelijk krab, schelpen en mosselen. Ook deze soort is wijdverspreid en genoteerd door de IUCN als bedreigd.

Warana

Deze kleine soort, van minder dan een meter lang en minder dan 50 kilo zwaar, kan gevonden worden aan de Pacifische kust van Midden-Amerika. Beroemd vanwege hun massale aanwezigheid wanneer honderduizenden individuen uit het water komen om hun eieren te leggen, bij elkaar op hetzelfde strand. Dit fenomeen geschiedt in verscheidene gebieden in Midden-Amerika. De eieren van deze soort worden ook beschouwd als afrodisiaca en vormen een deel van het lokale menu in Midden-Amerika. Hoewel deze schildpadden als talrijk worden beschouwd, zijn ze door IUCN toch genoteerd als zeer bedreigd, gezien hun hoge sterftecijfer door incidentele bijvangst en het veelvuldig eierrapen.

Kemps schildpad

Net als de voorgaande soorten, is deze kleinste schildpad soort, die ook als zeldzaamste soort wordt beschouwd door de IUCN, genoteerd als ernstig bedreigd. Deze soort komt voor in de tropische wateren van de Atlantische Oceaan en Golf van Mexico en heeft te lijden onder een hoog sterftecijfer door incidentele bijvangst in garnalenvisserijen.

Platrugzeeschildpad

Deze soort komen alleen voor in Australische wateren en wordt ongeveer één meter lang en 90 kilo zwaar. Deze schildpad is vernoemd naar zijn erg platte schild. Net als andere soorten, voedt deze schildpad zich met zee-egels en kwallen, maar in tegenstelling tot hen migreert hij niet en leeft in plaats daarvan zijn hele leven lang in de nabijheid van zijn geboorte strand.





http://www.ifaw.nl