Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerievan Financiën

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag
TechniekTalent.nu Directie Directe Belastingen Dhr. E.T. Anschaz Korte Voorhout 7 Postbus 416 2511 CW Den Haag 3440 AK WOERDEN Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rninfln.n1 /nlichtingen rnw. rnr. E. Albrechts-van Roekel T 070-3428294 F 070-3427992 e.atbrechts@minfin.n) Datum 16 juli 2009 Ons kenmerk D8/20091244 U Betreft Afdrachtvermindering onderwijs
Uw brief (kenmerk) 6 mel 2009 Bijlagen Geachte heer Anschfitz,
In uw brief van 6 mei 2009 heeft u aandacht gevraagd voor de gevolgen van de huidige economische crisis voor het technisch bedrijfsleven en daarop aansluitend de gevolgen voor leerlingen die binnen deze bedrijfstak een leerwerkplek hebben als onderdeel van het BBL-traject van het beroepsonderwijs. U geeft aan dat deze leerlingen op grote schaal hun leerwerkplek dreigen te verliezen. In dat kader pleit is voor een tfidelfike verhoging van de bestaande afdrachtvermindering onderwijs voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) van C 2.655 naar C 5.000. Ik ga hierna in op uw verzoek. Aangezien de afdrachtverrnindering onderwijs een fiscale maatregel is die echter beleidsrnatig op het terrein van onderwijs ligt, beantwoord ik deze brief mede namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het kabinet heeft al veel maatregelen getroffen voor het tegengaan van de economische crisis op allerlei gebied waarbij het bedrijfsleven tegemoetgekomen wordt en ook veel aandacht is voor het tegengaan van jeugdwerkloosheid en de scholing van werknemers.

- Zo worden in het kader van het Actieplan Jeugdwerkloosheid middelen beschikbaar gesteld voor het zogenoemde Stageoffensief van Colo respectievelijk de 17 samenwerkende kenniscentra dat door middel van concrete acties inzet op de realisatie van voldoende beroepspraktijkvorming- plaatsen (bpv: stage en leerwerkbanen) voor mbo-studenten.
- Tevens wordt in het kader van het Actieplan Jeugdwerkloosheid een regionale aanpak van de jeugdwerkloosheid financieel ondersteund Alle relevante partijen die in de regio bijdragen aan het creëren van participatiemogelijkheden voor jongeren, kunnen een beroep doen op (financiële) ondersteuning in hun eigen regio. Het kan daarbij ook gaan om het creëren van bpv-plaatsen. Voor dit regio-offenslef dat dus inzet op maatwerk in de regio, stelt het kabinet in totaal 153 miljoen beschikbaar voor de periode 2009-2011. De 30 grote regionale werkpleinen, waarin alle organisaties op het terrein van onderwijs en arbeidsmarkt samenwerken, spelen een centrale rol bij deze regionale uitvoering.
PagIna 1 van 2





- Er wordt extra ingezet op EVC-trajecten (erkenning verworven competenties) Directie Directe Belastingen voor met ontslag bedreigde werknemers zonder startkwalificatie.
- Het treffen van aanvullende voorlichtingsactiviteiten voor de Ons kenmerk afdrachtvermindering voor startkwalificatie voor het aannemen van werklozen 05/2009/244 11 zonder startkwalificatie.
Invoeren van een omscholingssubsidie voor de nieuwe werkgever van met ontslag bedreigde werknemers in het bezit van een startkwalificatie.
- Maatregelen ter verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt waaronder invoering van leerwerkloketten.
- Invoeren school ex-programma. Stimuleren van 10.000 mbo-leerlingen met een

slecht arbeidsperspectief niet van school te gaan, maar langer door te leren.
- De conjuncturele effecten die binnen het mbo zorgen voor een groeiende leerlingenpopulatie en verhoudingsgewijs meer deelnemers in de BOL-variant dan de BBL-variant wordt via een tijdelijke regeling voor aanvullende bekostiging voor scholen opgevangen.
Bovengenoemde maatregelen die het kabinet heeft genomen zijn weloverwogen binnen het totaalpakket aan maatregelen dat nodig werd geacht in het kader van de economische crisis. Een verhoging van de afdrachtvermindering onderwijs voor BBL maakt geen onderdeel uit van dit pakket. Uw voorstel komt praktisch neer op een verdubbeling van de afdrachtvermindering. Gegeven het budget dat hiermee gemoeid is, zijn wij van mening dat dit geen doelmatige besteding zou zijn van schaarse rijksmiddelen. Zo is uit verscheidene onderzoeken - zoals uit de evaluatie van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen uit 2006 - gebleken dat de prijselasticiteit van het aanbod van stageplaatsen en leerwerkplekken gering is. Werkgevers geven steeds aan dat het aanbod (bijna) niet afhankelijk is van de fiscale fadlitelt van de afdrachtverminderingen, maar vooral afhankelijk is van de conjunctuur en de behoefte aan (toekomstige) werknemers. Er is dan ook een aanmerkelijke kans dat de voorgestelde maatregel weinig effectief zal zijn. Wij waarderen het initiatief van TechniekTalent.nu waarbij Investeringen plaatsvinden uit het private opleldingsfonds om het niveau aan leerwerkplekken te handhaven. Vanuit het kabinet zien wij echter mede gelet op de reeds genomen maatregelen - geen aanleiding om aan uw verzoek tegemoet te komen. Wij hopen u, met vermelding van de hiervoor beschreven kabinetsmaatregelen, voldoende te hebben ingelicht.
Hoogachtend,
de sta ecretaris van Financiën,
mede amens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mr. s. .C. de Jager
Pagina 2 van 2