Technische Universiteit Delft

Aankomende Delftse studenten zwaaien Nuna5 uit

Met een symbolisch startschot door Jacqueline Cramer, minister van Ruimte en Milieu, zal Nuna5 maandag 17 augustus haar thuisbasis TU Delft verlaten. Begeleid door het Nuon Solar Team zal de zonne-auto aan haar reis naar Australië beginnen. Daar wacht Nuna5 in oktober de taak om de viervoudige titel in de World Solar Challenge te verdedigen.

Het vertrek zal bepaald niet geruisloos verlopen, want Nuna5 wordt uitgezwaaid door de aankomende Delftse studenten. Zij beginnen die dag aan hun eerste week in Delft, de OWee. Nuna5 is voor hen geen onbekende, want hun eindexamen Natuurkunde bevatte een vraag over de zonne-auto.

Hightech

Het afgelopen jaar hebben de 14 studenten van het team intensief aan Nuna5 gebouwd, en het resultaat mag er zijn. De zonnewagen weegt slechts 160 kg, 30 minder dan Nuna4. Ten opzichte van de supergestroomlijnde voorganger hebben de studenten de luchtweerstand nog eens met 30% weten terug te brengen tot niet meer dan een tiende van een gewone auto.

Keihard werken

De studenten gebruiken zonneceltechnologie uit de ruimtevaart met een zeer hoog rendement. De leverancier heeft speciaal voor de Delftse studenten de zonnecellen geoptimaliseerd voor gebruik op aarde, waar het licht door filtering van de atmosfeer net iets anders is dan in de ruimte.

"Daarmee komen we uit op een zeer hoog rendement van 34%", aldus teamleider Rein van der Eijnde. Hij kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar: "Het hele team heeft een jaar keihard gewerkt en het resultaat is geweldig: we hebben een Nuna opgeleverd die weer aanzienlijk beter is dan haar voorganger. We hebben er vertrouwen in dat we een goede kans maken in oktober. Nu begint het echte werk."

Uitdaging

De TU Delft ondersteunt het Nuon Solar Team intensief. "Studenten moeten de kans krijgen hun dromen te verwezenlijken en hun creativiteit de vrije loop te laten", aldus teamcoach/hoogleraar Wubbo Ockels. "Het is heel belangrijk dat de TU Delft studenten de mogelijkheid geeft om hun studie even te onderbreken om zo'n uitdaging aan te gaan. Het Nuna-project is intussen zelf een inspiratiebron geworden voor de generaties jonge ingenieurs die onze duurzame toekomst moeten gaan ontwerpen."