Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Risico van onbetrouwbare taxatierapporten groot voor consument Reden voor Obvion om NWWI-taxatiekeurmerk te gaan hanteren

Heerlen, 14 augustus 2009 - Obvion hanteert vanaf 17 augustus 2009 het taxatiekeurmerk van het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Vanaf die datum is het NWWI-keurmerk verplicht voor een hypotheekaanvraag waarbij Obvion een taxatierapport vraagt. Reden dat de hypotheekverstrekker uit Heerlen dit taxatiekeurmerk gaat hanteren, is om de consument meer zekerheid te geven over de daadwerkelijke waarde van zijn woning.

Een betrouwbaar taxatierapport geeft dus zekerheid. Bovendien is het taxatierapport bepalend voor de hoogte van de hypotheeklening die de consument krijgt. Bij de aan- of verkoop van een woning of een verbouwing is het daarom belangrijk dat een taxatie objectief is. Met het NWWI-taxatiekeurmerk speelt Obvion hierop in. De hypotheekverstrekker vindt het namelijk belangrijk dat haar klanten financieel onbezorgd kunnen wonen. Obvion probeert dus in verregaande mate te voorkomen dat haar klanten een onbetrouwbaar taxatierapport in handen krijgen. Want de negatieve consequenties daarvan kunnen groot zijn. Bijvoorbeeld in het geval een bank overgaat tot executie bij gedwongen verkoop. Als de taxatie niet correct blijkt te zijn en de waarde van de woning te hoog wordt ingeschat - wat bijna altijd het geval is bij een onbetrouwbare taxatie -, kan de consument met een restschuld komen te zitten. Het NWWI-taxatiekeurmerk sluit dit soort situaties grotendeels uit en geeft de consument en de hypotheekverstrekker zekerheid. Een win-win situatie.

Begrijpelijk taxatierapport
Taxateurs die zijn aangesloten bij het NWWI moeten aan strenge voorwaarden voldoen voordat ze het NWWI-taxatiekeurmerk mogen hanteren. Er wordt namelijk op toegezien dat elke taxatie volgens heldere en objectieve richtlijnen tot stand komt. De taxateur toetst de waarde van een woning aan de hand van drie referentiepanden en geeft daarbij precies aan in welk opzicht de woning daarvan afwijkt. Consumenten kunnen eenvoudig via de NWWI-site een taxatierapport aanvragen.

Onafhankelijk keurmerk
Het NWWI is een non-profit organisatie. Zij stelt zich in het taxatieproces op als keurmerk en bemoeit zich daarom niet met de prijs van het rapport. De onafhankelijke organisatie geeft het NWWI-taxatiekeurmerk af als het rapport aan de vastgestelde eisen voldoet. Hiermee waarborgt zij de kwaliteit van de taxatie. De consument betaalt voor dit keurmerk een bijdrage van ¤ 60 ex BTW per taxatie.

Branchebreed gedragen
Het NWWI is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en vastgoeddeskundigen (NVM), Vereniging VBO Makelaar en de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD), ABN Amro Hypotheken Groep, Achmea Hypotheekbank en Obvion. Daarnaast wordt het instituut ondersteund door Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (NHG).

Over Obvion
Obvion (www.obvion.nl) is een hypotheekbedrijf dat als doel heeft de consument financieel onbezorgd te laten wonen tijdens de gehele looptijd van de hypotheek. Vanuit het belang van consument en maatschappij staan hierbij drie beloftes centraal: betrouwbaar advies, helderheid en ontzorgende dienstverlening. Obvion werkt daarom uitsluitend met onafhankelijke intermediairs. Obvion opereert vanuit Heerlen met 350 betrokken medewerkers. De hypotheekverstrekker is in 2002 voortgekomen uit een samenwerkingsverband van Rabobank en ABP.

Noot voor redacties

NOOT VOOR DE REDACTIE EN