Ingezonden persbericht



---

Persbericht D66 Amsterdam
14 augustus 2009

Voorkomen recidive kan 5 keer beter

De Amsterdamse gemeenteraadsfractie van D66 heeft een voorstel gedaan om recidive bij jongeren beter tegen te gaan. In Amsterdam gaat de helft van de jongeren na deelname aan een begeleidingstraject opnieuw in de fout, gelijk aan het landelijke gemiddelde. Door de zogenaamde Helmond-methode kan dit percentage spectaculair omlaag worden gebracht tot slechts 10%. D66 wil daarom dat Amsterdam onderzoekt of de Helmond-methode ook in Amsterdam gebruikt kan worden.

Onderzoek laat zien dat hulpverleningstrajecten die al tijdens de detentieperiode beginnen effectiever zijn. De Helmond-methode combineert dit beginsel met een persoonsgerichte en individuele aanpak. D66-gemeenteraadslid Petra Hoogerwerf vindt dat Amsterdam kan leren van deze aanpak. "D66 heeft geen zin in eindeloze debatten over een harde of softe aanpak. Dit project werkt, Amsterdam kan daar wat van leren."

De belangrijkste kenmerken van de aanpak zijn: de vrijwillige deelname, een persoonlijke aanpak die al begint tijdens de detentieperiode en hulp die is gericht op het bieden van nieuwe perspectieven voor scholing of werk. Het programma legt de verantwoordelijkheid om werk te zoeken of aan een opleiding te beginnen bij de jongeren zelf, de hulpverlener is voor ondersteuning dag en nacht bereikbaar. De resultaten van het programma, dat zich specifiek richt op allochtone jongeren tussen 18 en 25 jaar, zijn veelbelovend. "Als Amsterdam deze methode gebruikt kunnen we veel belastinggeld besparen", zegt Hoogerwerf. D66 wil dat Amsterdam expliciet uitspreekt dat effectiviteit het belangrijkste criterium is bij het bestrijden van recidive. De fractie stelt daarom voor dat Amsterdam zo snel mogelijk de werkwijze van het project overneemt in haar eigen beleid.

D66 ziet dat er in Amsterdam grote problemen zijn met jongeren die terugvallen in hun oude patroon, bijvoorbeeld omdat ze geen werk hebben, of door invloed van verkeerde vrienden. De fractie vindt het daarom tijd voor een verandering in het beleid. "Het moet anders in Amsterdam, want het kan veel beter", concludeert Hoogerwerf. "Deze methode biedt jongeren een tweede kans."


Noot voor redacties