Ingezonden persbericht


Amsterdam, 14 augustus 2009

Eerste klimaatmuseum ter wereld geopend in Bremerhaven

Het Klimahaus® Bremerhaven 8° Ost is het eerste museum ter wereld dat volledig is gewijd aan een van de meest actuele thema's van deze tijd: klimaatverandering. De grootste stad aan de Duitse Noordzee biedt een waaier aan bezienswaardigheden.

Wetenschap en beleving gaan hand in hand in het interactieve museum, dat eind juni is geopend. In het Klimahaus® Bremerhaven 8° Ost zwerft de bezoeker op zijn wereldreis door 122 tentoonstellingsruimtes die op meerdere niveaus in elkaar overlopen.

Tijdens een interactieve ontdekkingstocht langs de achtste lengtegraad worden de effecten van de verscheidene klimaatzones aan den lijve ondervonden. Wie van Bremerhaven via de Sahel in Afrika naar de Zuidpool reist en terug, moet gletsjers bedwingen, eilanden oversteken en woestijnen doorkruisen. Het ene moment is het ijskoud en vervolgens bloedheet. Na een kurkdroge woestijn staat de wereldreiziger plotseling in een dampend regenwoud. Onweersbuien, vulkaanuitbarstingen en een brandende zon laten zien hoe klimaatveranderingen de aarde bedreigen.

Behalve deze reis om de wereld heeft het Klimahaus nog drie tentoonstellingsonderdelen: de afdeling 'Elemente' verklaart het samenspel van de elementen vuur, aarde, water en lucht. Bezoekers kunnen hier zelf spectaculaire natuurfenomenen regisseren. 'Perspektiven' schetst de gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2050. Het onderdeel 'Chancen' laat zien wat mensen in hun dagelijks leven voor milieu en klimaat kunnen doen, zoals hun eigen CO2-uitstoot reduceren.

Bob Geldof: Klimahaus is liefdesverklaring aan de planeet Zonder met een opgeheven wijsvinger te zwaaien wil het Klimahaus bezoekers aansporen om in het dagelijks leven op een bewustere manier met milieu en klimaat om te gaan. Het Klimahaus is een liefdesverklaring aan de planeet", aldus klimaatgoeroe Bob Geldof tijdens de feestelijke opening.

Behalve het unieke klimaatmuseum heeft Bremerhaven - de grootste stad aan de Duitse Noordzee - nog meer toeristische hoogtepunten. Onder de paraplu 'Havenwelten Bremerhaven' presenteren zich twintig attracties in het gebied rondom de oude havens. Deze zijn allemaal gemakkelijk te voet bereikbaar.

Grootste migratiemuseum van Europa
Op een steenworp afstand van het Klimahaus ligt het Deutsche Auswandererhaus. Op eveneens interactieve wijze brengt het museum persoonlijke geschiedenissen van emigranten dichterbij. Tussen 1832 en 1974 verlieten meer dan zeven miljoen Duitsers hun vaderland, op zoek naar een beter leven. Bremerhaven werd hierdoor de grootste emigratiehaven van Europa, wat een grote bijdrage leverde aan de stedelijke ontwikkeling.

Het Deutsche Auswandererhaus is het grootste museum van Europa rond het thema migratie. In 2007 werd het innovatieve concept onderscheiden met de 'European Museum of the Year Award. Sinds de opening in 2005 trok het museum 760.000 bezoekers.

De dierentuin 'Zoo am Meer' geeft een kijkje in het leven van dieren in en bij het water. Het uitkijkplatform SAIL City biedt een prachtig uitzicht over stad en zee en het thematische winkelcentrum Mediterraneo vormt op een aantrekkelijke manier een stukje 'zuiden in het noorden'. Ten slotte is er de jachthaven Lloyd Marina: een komen en gaan van indrukwekkende zeilschepen en motorboten.