Ingezonden persbericht



---





P E R S B E R I C H T

Oorzaken blauwalgenplaag onvoldoende aangepakt

Zaandam, 14 augustus 2009 - Milieufederatie Noord-Holland pleit voor het aanpakken van de oorzaken van de blauwalgen die de Noord-Hollandse wateren momenteel teisteren. Nu de temperatuur stijgt, neemt het aantal zwemwateren met een zwemverbod toe. Belangrijke oorzaak: te veel voedingsstoffen in het water. De Milieufederatie stelt in inspraakreacties op waterplannen van de Provincie en de waterschappen dat er te weinig gebeurt om de voedingsstoffen in het water terug te dringen. De Milieufederatie vraagt vooral meer inzet om uitspoeling van stikstof en nitraat uit landbouwgronden terug te dringen. De overheden nemen dit najaar besluiten over de waterplannen.

Nu de temperatuur oploopt, stijgt het aantal zwemwaterlocaties waar een bordje 'verboden te zwemmen' staat. Volgens de provinciale website met informatie over zwemwaterkwaliteit geldt op 12 augustus een zwemverbod voor 18 van de 51 officiële zwemwaterlocaties in zoet water. Voor nog eens 9 locaties geldt een waarschuwing. Op 21 juli ging het om vijf locaties met een zwemverbod en één met een waarschuwing. Wie om zich heen kijkt ziet ook op heel veel niet zwemwaterlocaties een blauwgroen laagje op het water drijven. Het is een veel voorkomend probleem, vooral in wateren met weinig of geen doorstroming.

Blauwalgen zijn bacteriën die stoffen afscheiden die giftig zijn voor mens en dier. Bij warm weer neemt het aantal locaties met te hoge aantallen blauwalgen in rap tempo toe en stijgt het aantal locaties waar niet gezwommen kan worden. Juist als de behoefte aan een verkoelende duik het grootst is. Met de voorspelde warmere zomers als gevolg van klimaatverandering, wordt het probleem alleen maar erger als niks aan de oorzaken wordt gedaan.

Er wordt gezocht naar bestrijdingsmethoden, zoals luchtbellen, ultrasone trillingen of behandeling met waterstofperoxide. Dit is symptoombestrijding. Een belangrijke oorzaak van de blauwalgenbloei is een teveel aan voedingsstoffen (stikstof en fosfaat) in het water. De belangrijkste bronnen van fosfaat en nitraat zijn de landbouw en de riolering (m.n. rioolwaterzuiveringsinstallaties en bijvoorbeeld ongerioleerde campings (Kinselmeer). Er wordt nog veel te weinig werk gemaakt van het aanpakken van deze bronnen.

Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water moet al het water in 2015 ecologisch gezond zijn. Dit najaar besluiten overheden over plannen hoe dat te realiseren. Sommige zaken worden aangepakt. Zo is de Milieufederatie blij met het voornemen veel watergangen natuurlijker in te richten. Maar de plannen laten na om de overmatige aanwezigheid van voedingsstoffen aan te pakken. "We weten nu al dat de doelstellingen niet worden gehaald in 2015. De overheden moeten meer inzetten op het aanpakken van de bronnen van nitraten en fosfaten in het oppervlaktewater, zoals afspoeling uit landbouwgebieden. Bijvoorbeeld door het inzetten van helofytenfilters (waterplanten die de voedingsstoffen uit het water halen)," zegt Erna Krommendijk, woordvoerder 'water' van Milieufederatie Noord-Holland.


Noot voor redacties
Voor meer informatie (