Gemeente Beverwijk


Energiezuinige verlichting Noorderkade

De gemeente Beverwijk heeft een groot deel van de openbare verlichting aan de Noorderkade vervangen. De nieuwe energiezuinigere verlichting is voorzien van een dimmer, waardoor de verlichting tussen 24.00 uur en 06.00 uur slechts op 70% van zijn capaciteit brandt.

De nieuwe verlichting heeft een lager energieverbruik dan zijn voorgangers. De oude lichtmasten waren elk voorzien van twéé armaturen met een (SOX) lamp van élk 180 watt. De nieuwe verlichting bestaat uit één armatuur per mast, voorzien van één (SON) lamp van 250 watt. De SOX lamp is een verouderde lamp met een hoog energieverbruik en een geringe levensduur. Op de kop van de kade is de verlichting uitgebreid met één lichtmast. Het verlichtingsniveau op de Noorderkade is erop vooruit gegaan, terwijl het energieverbruik is gedaald.

Dimmen
Behalve een rijweg, is de Noorderkade ook een laad- en losplaats voor schepen en vrachtauto's. Daarom is het verlichtingsniveau hoger dan op een normale weg. 's Nachts vinden er geen laad- en los activiteiten meer plaats. Om geen energie te verspillen worden de lampen dan gedimd.