Raad van State


vrijdag 14 augustus 2009
10.45 uur
Zitting over de vaststelling van het plan tot verbreding van de Derde en Vierde Tocht in de Zuidplaspolder. De Verenigde Vergadering van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft het plan vastgesteld. Het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft het daartegen ingestelde 'administratief beroep' van twee agrariërs ongegrond verklaard. Tegen die beslissing hebben zij beroep ingesteld bij de rechtbank in Den Haag. Die heeft vervolgens in november 2008 hun beroep ongegrond verklaard. Met die uitspraak zijn de agrariërs het niet eens. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zullen een deel van hun grond kwijtraken door de verbreding van de Vierde Tocht. Volgens hen is de verbreding van de Vierde Tocht niet nodig, omdat de huidige waterbergingscapaciteit kan worden verbeterd door onderhoud aan het gebied te plegen. De agrariërs vinden de maatregelen verder onevenredig, omdat in de nabijgelegen Eendragtspolder ook maatregelen genomen kunnen worden om extra water te bergen en af te voeren. Ook had er meer onderzoek moeten worden gedaan naar de ecologische effecten van de verbreding, aldus de agrariërs. (zaaknummer 200809239/1)
11.45 uur
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant, waarbij het bestemmingsplan 'Reparatieherziening Buitengebied' van de gemeente Oosterhout grotendeels is goedgekeurd. In het plan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om uitbreiding van glastuinbouw binnen de gemeente toe te staan. Aan die wijzigingsbevoegdheid is een maximum van drie hectare verbonden. Het college heeft geen goedkeuring verleend aan de wijzigingsbevoegdheid vanwege dit maximum. Het college wil de mogelijkheid open laten voor grotere glastuinbouwbedrijven. Het gemeentebestuur van Oosterhout is het daar niet mee eens en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoek hij de Raad van State het besluit van het college te schorsen. (zaaknummer 200903145/2)
15.15 uur
van Groningen van het bestemmingsplan 'facetbestemmingsplan kleinschalige verblijfsrecreatie' van de gemeente Pekela. Het plan heeft betrekking op het kleinschalig kamperen 'bij de boer' in de gemeente. Dit is op twee terreinen in Oude Pekela toegestaan. Omwonenden van het terrein aan de Zuiderveensterweg zijn het er niet mee eens dat op elk van de vijf kampeerplaatsen op dat terrein voortaan drie kampeermiddelen zijn toegestaan. Op grond van het vorige plan mochten er maximaal vijf kampeermiddelen op het hele terrein staan. Zij vrezen als gevolg van de uitbreiding van het aantal kampeermiddelen voor verkeers- en parkeeroverlast. (zaaknummer 200901793/1)