Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Schoonhoven, 4 augustus 2009

salonboot 'MS. Amulet' verbindt Dordrecht, Schoonhoven en Vianen

Historische verbinding in ere hersteld: van 14 augustus tot en met 26 september aanstaande verbindt de salonboot 'MS. Amulet' de steden Dordrecht, Schoonhoven en Vianen weer met elkaar door nieuwe proefvaardienst.

Vanaf 14 augustus tot en met 26 september zijn de historische stad Dordrecht, de Zilverstad Schoonhoven en Vianen via het water aan elkaar gekoppeld. Het Werelderfgoed Kinderdijk is ook in de vaarroute opgenomen.

De proefvaartochten met de salonboot MS. Amulet bieden toeristen en recreanten, maar ook de inwoners van deze regio de mogelijkheid om vanaf de Lek 'Het Groene Hart', een mooi stuk Nederland, te bewonderen.

Historie
Tot in 1948 voeren de legendarische raderstoomboten van de Stoomboot-Reederij op de Lek en was Schoonhoven een belangrijke aanlegplaats. Ook vanuit Schoonhoven organiseerde de Stichting Over Water van 2000 tot 2005 'historische vaarten' met de van deze dienst behouden gebleven radersalonboot 'Kapitein Kok'. Van 1998 tot 2006 onderhielden snelle draagvleugelboten en catamarans op de Lek toeristendiensten.

MS. Amulet
De fraai gestroomlijnde salonboot MS. Amulet is een oude bekende in Schoonhoven. Als 'Dr. ir. F.Q. den Hollander' voer zij halverwege de jaren negentig dagtochten van Amsterdam naar de Zilverstad. Het schip, in 1965 als havenrondvaartboot gebouwd door Peters uit Dedemsvaart, voer voor Reederij Koppe over het Amsterdamse IJ. In 1972 kwam zij in bezit van Rederij Naco en zij verzorgde tot in 1980 de veerdienst Enkhuizen - Stavoren. In 1991 en 1992 werd de forenzendienst Zaandam - Amsterdam gevaren. Urk - Enkhuizen was de lijndienst die in 2001 werd onderhouden. Sinds 2002 is MS. Amulet eigendom van Amulet Partyrederij (Stevan Verkerk) uit Maarssen met als thuishaven de Rederijhaven in Rotterdam. Met een capaciteit voor 225 personen meet de Amulet 34,95 x 6,95 meter. Zij heeft twee Volvo-motoren van elk 235 pk en twee schroeven. www.amuletpartyrederij.nl

Initiatief.
De nieuwe proefvaardienst is een initiatief van de Stichting Over Water in samenwerking met het bureau Citymanagement Schoonhoven. De proefvaarten zijn mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Zuid-Holland aan De Waarden van Schoonhoven in het kader van de 'Agenda Vrije Tijd'.

Bijzondere vaartocht
Op vrijdag 18 september staat een bijzondere vaartocht gepland. De salonboot Amulet vertrekt die dag om 10.00 uur voor een dagtocht van de aanlegsteiger aan de Lek in Schoonhoven en vaart via Vianen en Culemborg naar Wijk bij Duurstede en meert om 19.30 uur weer af aan de steiger in Schoonhoven.

Het Groene Hart
Het Groene Hart is een uniek groen gebied midden in de Randstad. Vanuit hartje Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is men in 15 minuten fietsen al midden in het groen. Het Groene Hart vormt een mooi contrast met de drukte van de steden en is het grootste Nationale Landschap van Nederland. Het gebied reikt van het IJsselmeer tot de rivier de Merwede. Van Den Haag tot voorbij Vianen. Het Groene Hart is niet alleen groter dan men denkt, maar ook diverser. Het landschap bestaat uit uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, meanderende rivieren, historische stadjes, forten en boerderijen. Dit maakt het Groene Hart geschikt voor uiteenlopende activiteiten. Er kan heerlijk worden gefietst, gevaren of gewandeld. Er zijn biologische eieren direct van de boer te koop. In vele restaurants worden de streekproducten vers van het land geserveerd. Men kan slapen in een hooiberg of genieten van een koud biertje aan de waterkant. In de lente dansen de koeien in de wei en in de winter kun je bij Kinderdijk schaatsen in een 17e eeuws schilderij. De Hollandse luchten bieden het hele jaar door een prachtig schouwspel. www.groenhart.nl en www.groenehartkloppendhart.nl
Noot voor redacties