Gemeente Alphen aan den Rijn


Onlangs hebben de winkeliers in het centrum van Alphen aan den Rijn een enquête in hun bus gehad. Doel van deze enquête is onderzoeken of er draagvlak is voor het oprichten van een Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Het blijkt dat slechts 7% van de winkeliers niet wil betalen aan een BIZ, de overigen willen dat wel, maar laat dat afhangen van wat er met het geld gedaan wordt en wat het hen gaat kosten.

Dat is één de uitkomsten van een enquête die onlangs onder de binnenstadswinkeliers is gehouden. Een BIZ is een samenwerkingsvorm van ondernemers. De ondernemers in dat gebied kunnen door verkiezing een BIZ oprichten. Elke ondernemer in dat gebied is verplicht mee te betalen om een fonds in te stellen. Uit dat fonds worden gezamenlijke activiteiten of kosten voor het aantrekkelijker maken van het gebied betaald.

Wensen
In het onderzoek stond de vraag centraal welke wensen de winkeliers hebben in het centrum van Alphen aan den Rijn over het aantrekkelijk maken en promoten van het Stadshart. Het onderzoek is opgezet als een gezamenlijke activiteit van Winkelstad Alphen, de Kamer van Koophandel en de gemeente.

Resultaten enquête
Andere resultaten van het onderzoek zijn:
Eén derde (32 procent) pleit voor duidelijke bewegwijzering op invalswegen en in de stad naar het Stadshart.
Ruim 60 procent van de winkeliers in het centrum van Alphen aan den Rijn is er voorstander van om het eerste uur gratis parkeren te introduceren, als service van de ondernemers.
Vrijwel alle winkeliers staan positief tegenover het organiseren van meer activiteiten en evenementen. Om het Stadshart daadwerkelijk te verbeteren wordt plaatsing van mooie bloembakken die goed onderhouden worden het meest genoemd. Daarnaast vinden de meeste winkeliers dat het verwijderen van graffiti en kauwgom verbeterpunten zijn. Een zeer ruime meerderheid denkt dat het Stadshart aantrekkelijker wordt voor consumenten als er meer variatie in het winkelaanbod is. Meer dan de helft (52 procent) verwacht het meest van toevoeging van kleinere kwaliteitswinkels, 29 procent verwacht meer van grote trekkers.
Meer dan de helft (59 procent) vindt het een goede zaak als er een centrummanager wordt aangesteld om het proces van kwaliteitsverbetering te begeleiden.
Op de vraag of men bereid is financieel bij te dragen aan de uitvoering van een goed plan, houdt men de nodige slagen om de arm (hangt af van de hoogte van de bijdrage en wat daarvoor gedaan wordt) maar slechts 7 procent is niet bereid er iets voor te betalen.

De enquêteformulieren zijn door vertegenwoordigers van de winkeliersorganisaties persoonlijk overhandigd en ook weer door hen opgehaald. Dit heeft tot resultaat gehad, dat er 163 enquêtes zijn ingevuld, terwijl er ongeveer 300 zijn verspreid. De uitslagen zijn hierdoor representatief voor de hele groep.

Informatiebijeenkomst
Het onderzoek vormt één van de eerste stappen in het proces dat moet leiden tot het instellen van een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) in het Alphense Stadshart. De resultaten worden besproken tijdens een informatiebijeenkomst voor ondernemers, op woensdag 2 september 2009 om 18.15 uur in het Alphense stadhuis. Deskundigen zetten uiteen welke mogelijkheden de wet biedt om tot een BIZ/Ondernemersfonds te komen, zowel in winkelgebieden als op bedrijventerreinen. De bijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van Winkelstad Alphen, VOA, Kamer van Koophandel en Gemeente Alphen aan den Rijn.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn