Gemeente Hoorn

Werk voor nieuwe brug Oostereiland begint

In de week na de Hoornse kermis beginnen de voorbereidingen voor een nieuwe brug tussen het Hoofd en Oostereiland. Begonnen wordt met het plaatsen van een tijdelijke noodbrug voor voetgangers en het omleggen van kabels en leidingen. Zodra dit is gebeurd, wordt begonnen met het vernieuwen van het landhoofd. Inmiddels is ook het ontwerp voor de nieuwe brug gereed.
Nu het voormalige gevangeniseiland wordt gerestaureerd en een nieuwe bestemming krijgt, is ook een nieuwe brug nodig. De huidige brug is te smal en heeft onvoldoende draagvermogen. De nieuwe brug wordt 5,5 meter breed en is geschikt voor zwaarder verkeer, zoals de voertuigen van hulpdiensten. Voordat de nieuwe brug kan worden gelegd, worden de landhoofden vernieuwd.

Landhoofden
Begonnen wordt met het noordelijke landhoofd (het Hoofd). Hier komt de brug op de zware kademuur te rusten. Aan de eilandzijde komt de brug op een lagere gemetselde sokkel die samen met de wachthuisjes een architectonische eenheid vormt.
Voor het vernieuwen van het landhoofd aan de stadzijde moet onder andere een stalen damwandconstructie worden aangebracht. Naar verwachting zal het werk aan het landhoofd tot en met november duren.

Brug
Landhoofden en brug zijn een ontwerp van Wurck architectuur stedenbouw en landschap uit Rotterdam. De nieuwe betonnen brug wordt een brug op steeltjes. De ontwerpers lieten zich inspireren door dansende masten en het gegeven dat zich onder water een wirwar aan oude funderingsresten bevindt. Daardoor lijkt het alsof de nieuwe, speels scheefstaande palen daar met chirurgische precisie tussendoor zijn geprikt. De brug is doorvaarbaar voor bootjes tot 3 meter breed.

Wanneer de nieuwe brug gereed is, is nog niet bekend. De plaatsing vindt plaats in overleg met de aannemer die de restauratie van het voormalige gevangeniscomplex gaat doen. Op 7 september vindt de aanbesteding plaats. In september worden ook de contracten met de toekomstige gebruikers getekend.

Informatiemarkt op 23 september
Nu de plannen steeds concreter worden, organiseert de gemeente op woensdag 23 september een informatiemarkt in de Oosterkerk. Zowel de gemeente als de toekomstige gebruikers zullen daar hun plannen en zichzelf presenteren. De markt wordt gehouden van 16.00 tot 20.00 uur.

Laatste wijziging van deze pagina: 14 augustus 2009