Provincie Flevoland

Wachtlijst jeugdzorg met ruim een kwart gedaald

De wachtlijst in de jeugdzorg is in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim een kwart gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Bureau Jeugdzorg Flevoland (BJZ). Deze daling is opvallend te noemen in relatie tot het landelijke beeld. Het landelijke beeld laat over het tweede kwartaal een lichte stijging van de wachtlijsten zien. De daling is het gevolg van een combinatie van maatregelen bij de provincie, BJZ en de jeugdzorginstellingen.

De daling van het eerste kwartaal (van 241 naar 160) zet door: per 1 juli staan er 116 kinderen op de wachtlijst. Een daling van 27% ten opzichte van 1 april. Van de 116 kinderen / jongeren op de wachtlijst is voor 54 wel vervangende zorg gestart. Deze vervangende zorg is meestal lichter dan waarvoor een indicatie is gegeven. Voor jongeren met een indicatie voor verblijf in een jeugdzorginstelling wordt bijvoorbeeld al gestart met ambulante hulpverlening.

De recente daling doet zich met name voor op de wachtlijsten voor ambulante hulpverlening en onderwijs-hulpverlening. In de ambulante hulpverlening is de gemiddelde behandelduur verkort onder andere door een verbeterde diagnose. Hierdoor is meer zorg op maat mogelijk. Daarnaast hebben de jeugdzorg-instellingen extra ambulante hulpverleners ingezet.
De daling van de wachtlijst voor onderwijshulpverlening wordt veroorzaakt doordat een aantal kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar een traject gaat volgen. Zij staan inmiddels niet meer op de wachtlijst.

Ook het structurele wachtlijstbeheer bij BJZ en de
jeugdzorginstellingen werpt steeds meer vruchten af. Door goede coördinatie zijn alle wachtenden voortdurend in beeld en zijn snelle en gerichte acties mogelijk.

Om ook de laatste wachtenden hulp te kunnen bieden, koopt de provincie het laatste kwartaal heel gericht hulp op maat in. Hiermee voert de provincie de aanpak van de wachtlijsten uit conform de afspraak met de minister van Jeugd en Gezin.

De provincie investeert in 2009 zelf 2,3 miljoen in de jeugdzorg. Hoe de situatie in 2010 zal zijn, is op dit moment nog niet bekend. Het ministerie van Jeugd en Gezin en de provincies zijn hierover nog in onderhandeling.