Dienstenbond CNV

Nieuws

14 augustus 2009

Reorganisatie bij Hans Anders?

CNV Dienstenbond heeft signalen ontvangen dat er een verkapte reorganisatie gaande is bij Hans Anders. Leden geven aan dat er willekeurig medewerkers van het hoofdkantoor en de filialen zouden worden ontslagen. Dit zonder dat er gekeken wordt naar de regels die er zijn rondom ontslag en zonder sociaal plan. CNV Dienstenbond neemt deze signalen zeer serieus en zal opheldering vragen bij de directie.

Reorganiseren
Als een werkgever wil reorganiseren dan is de normale procedure dat er allereerst een advies aanvraag gedaan wordt bij de ondernemingsraad. De ondernemingsraad bekijkt dan of de voorgenomen reorganisatie nuttig en noodzakelijk voor het bedrijf is. Indien de ondernemingsraad positief adviseert is het vervolgens aan de vakbonden om de sociale gevolgen van de reorganisatie op te vangen. Dit door het afspreken van een sociaal plan. In het sociaal plan worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld; de ontslagvergoeding en de begeleiding van werknemers die hun baan verliezen naar ander werk.

Signalen Hans Anders
CNV Dienstenbond heeft signalen ontvangen dat er momenteel willekeurig werknemers op straat gezet worden bij Hans Anders zonder dat er een sociaal plan is afgesproken. Deze situatie is niet acceptabel. Wettelijke regels rondom ontslag verbieden het willekeurig ontslaan van werknemers, dit dient volgens het zogenaamde afspiegelingsbeginsel te gebeuren. De afwezigheid van een sociaal plan houdt in dat werknemers na ontslag geen enkel vangnet hebben en meteen aangewezen zijn op een WW uikering.

Wat te doen bij dreigend ontslag?
Indien u zelf geconfronteerd wordt met een driegend ontslag adviseren wij u met klem om niets te tekenen. Neem in dat geval onmiddellijk contact op met CNV Dienstenbond, onze juristen zullen u verder ondersteunen.

Hoe nu verder?
CNV Dienstenbond neemt deze signalen zeer serieus. Wij zullen spoedig de directie benaderen en om opheldering vragen. Het is voor CNV Dienstenbond belangrijk om ook uw mening te horen! Wij werken voor en met onze leden. U bent onze oren en ogen op de werkvloer. Wij hebben daarom een korte enquête opgenomen bij deze nieuwsbrief. Vul deze in!