Gemeente Boarnsterhim


Blauwalg Akkrum

Op vrijdag 14 augustus er in Akkrum blauwalg gesignaleerd in een gedeelte oppervlaktewater tussen de Meineslootbrug en Weidlansbrêge. Omdat dit géén officiële zwemplek is, staan hier geen formele verbodsbordjes van Wetterskip Frylân of Provincie Fryslân. De gemeente wijst bij dezen eventuele zwemmers op de aanwezigheid van blauwalg in dit traject.

Omdat de watertemperatuur op dit moment al 21 graden is en de komende dagen nog warmer kan worden, zal er op meerdere plaatsen blauwalg kunnen ontstaan. Blauwalg zijn 'sliertvormig' en hebben een lichblauwe kleur. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water, maar ook in zwemplassen.
Bij twijfel raden we u aan om uit het water te blijven wanneer u denkt blauwalg te zien.

De symptomen van blauwalg-besmetting zijn nogal uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen maag- en darmstoornissen ondervinden. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.

Zwemmen in buitenwater is altijd op eigen risico!