Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Informatiebijeenkomst valpreventie ouderen

13-augustus-2009

Cordaan en Welzijn ZuiderAmstel starten weer met het valpreventieprogramma Vallen Verleden Tijd. Dit programma bestaat uit advies, eventuele aanpassingen voor in huis en de Vallen Verleden Tijd Training.

Wilt u meer weten over Valpreventie ouderen en de Vallen Verleden Tijd Training? Kom naar de bijeenkomst op 14 augustus. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Wat: Informatiebijeenkomst valpreventie ouderen Wanneer: 14 augustus om 14.00 uur
Waar: Grote zaal Wijkopbouworgaan Rivierenbuurt, Rijnstraat 115 Kosten: Deelname is gratis en de koffie staat klaar

Tijdens de bijeenkomst zijn een medewerker van de Wijkpost voor Ouderen van Welzijn ZuiderAmstel en een fysiotherapeut van Cordaan aanwezig om vragen te beantwoorden.

Waarom een valtraining volgen?
Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp belanden omdat ze gevallen zijn. Ook worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen en gaat men activiteiten mijden waardoor de lichamelijke conditie verslechtert.

Daarom heeft de Sint Maartenskliniek een wetenschappelijk onderbouwde valtraining ontwikkeld, het Vallen Verleden Tijd programma. De kliniek is gespecialiseerd in houding en beweging. Uit onderzoek blijkt dat door deelname aan het valpreventieprogramma het aantal valincidenten vermindert met ongeveer de helft.

Vallen Verleden Tijd
Het programma Vallen Verleden Tijd is begin 2009 voor het eerst aangeboden aan oudere bewoners van Buitenveldert. Twee groepen van 8 deelnemers hebben de eerste Vallen Verleden Tijd training inmiddels met goed gevolg doorlopen.

De reacties van de deelnemers waren zeer positief. Een van de deelnemers zal haar ervaring met de training vertellen tijdens de voorlichtingsbijeenkomst. De training is gericht op ouderen van circa 65 85 jaar, die nog mobiel zijn.

De training wordt gegeven door twee fysiotherapeuten van Cordaan die door de Sint Maartenskliniek zijn opgeleid. In de training, die bestaat uit 10 bijeenkomsten, is aandacht voor het oefenen met vallen maar vooral voor het voorkomen ervan.

Aanpassingen in huis
Ook thuis kunnen mensen van alles doen om het gevaar om te vallen terug te brengen. Bijvoorbeeld door te letten op snoeren, losliggende kleedjes en dergelijke maar ook eventuele aanpassingen in huis kunnen zeer nuttig zijn. Medewerkers van Welzijn ZuiderAmstel kunnen adviseren en indien nodig de aanpassingen aanbrengen.