Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag 2500 EA 'S-GRAVENHAGE www.minocw.nl

Onze referentie VO/OK/134089

Uw referentie 2009Z13488 d.d. 3 juli 2009

Datum 10 augustus 2009
Betreft Vragen van de leden Biskop en De Vries

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Biskop en De Vries (beiden CDA) over het inspectieproject "Praktijklokalen in het voortgezet onderwijs, voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs".

De vragen zijn mij toegezonden met uw brief van 3 juli, kenmerk 2009Z13488.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Verwijderd: 4 a
gina 1 van 4 Pa





2009Z13488 Datum

Antwoord op de schriftelijke vragen van de leden Biskop en De Vries, Onze referentie leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de staatssecretaris VO/OK/134089d rd: Onze Verwij e van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. M. van Bijsterveldt- referentie¶

Vliegenthart, over het inspectieproject `Praktijklokalen in het voortgezet Verwijderd: ¶ onderwijs, voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs'. (Ingezonden 3 juli 2009, kenmerk 2009Z13488)


1
Kent u het inspectieproject `Praktijklokalen in het voorgezet onderwijs, voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs' 1) waarin wordt aangegeven dat in negen van de tien practicumlokalen van scholen onveilig met machines en gevaarlijke stoffen wordt gewerkt door leerlingen en docenten?

Dit rapport is mij bekend.


2
Kunt u aangeven wat de achtergronden zijn van de huidige onveilige situaties in practicumlokalen?

Het inspectierapport geeft aan dat veiligheid in deze lokalen beleidsmatig nog te weinig belangstelling heeft van de scholen. In de praktijk is beschikbare kennis aanwezig maar de vertaling naar de dagelijkse praktijk in de scholen kan nog worden verbeterd. De bevoegde gezagen zijn in eerste instantie hiervoor verantwoordelijk. De inspectie besteedt vooral aandacht aan een specifiek probleem, namelijk het ontbreken van beschermkappen op machines zoals bijvoorbeeld (kolom)boormachines. Naar aanleiding van voorafgaande rapporten zijn scholen er toe overgegaan onveilige situaties op dit terrein te verbeteren maar in de praktijk blijkt het niet altijd vanzelfsprekend te zijn dat regelmatig controles worden uitgevoerd om de beveiliging in de lokalen up to date te houden. Er zijn nu voor het eerst praktijklokalen in het onderzoek opgenomen zoals natuur- en scheikundelokalen waar de arbeidsinspectie tot nu toe geen onderzoek naar veiligheidsaspecten had gedaan. De Arbeidsinspectie heeft tenslotte kritiek op de opslag van gevaarlijke stoffen die bij een onoordeelkundige behandeling in de school het veiligheidsrisico voor leerlingen en leraren kan verhogen. Ook dit is een nieuw element in de controles van de arbeidsinspectie en vanwege dit gegeven heeft het nog te weinig aandacht gekregen van de scholen.


3 Hoe gaat u bewerkstelligen dat scholen practicumlokalen veilig gaan maken en risico's uitsluiten?

Er zijn na het verschijnen van het rapport al verschillende maatregelen genomen om de veiligheid in de praktijklokalen te verbeteren. In overleg met VO-Raad en MBO-Raad worden de arbocatalogi aangepast waar het gaat om de opslag van stoffen die een risico kunnen betekenen voor leerlingen en leraren. De VO-Raad heeft bij het bekend worden van de resultaten van het onderzoek alle scholen onmiddellijk een brief en een

Pagina 2 van 4





veiligheidsinformatiekaart toegestuurd zodat per omgaande het grootste Datum euvel verholpen kan worden, namelijk het ontbreken van veiligheidskappen op boormachines. Verder is de veiligheidproblematiek Onze referentie onder de aandacht gebracht van opleidingen leraren techniek, de VO/OK/134089d rd: Onze Verwij e platforms vmbo en de voornaamste leveranciers van machines aan VO- referentie¶

scholen om ook van deze zijde te bewerkstelligen dat de veiligheid wordt Verwijderd: ¶ verbeterd. Daarnaast hebben de Platforms VMBO zich in de afgelopen periode beijverd om de docenten die bij de platforms zijn aangesloten bewust te maken van de veiligheidsaspecten in de praktijklokalen. De programma's van de praktijkgerichte vakken in de sector techniek hebben bovendien allemaal een vca-module waarin de veiligheidsaspecten van het betrokken vak aan de orde worden gesteld.
De Samenwerkende Platforms vmbo (SPV) is gevraagd om in samenwerking met VO-Raad en Arbeidsinspectie te bezien hoe op korte termijn de situatie nog verder kan worden verbeterd.


4. Bent u voornemens om schoolbesturen beter te informeren over te nemen veiligheidsmaatregelen en aan te sporen hun werknemers beter voor te lichten hoe de veiligheid in practicumlokalen gegarandeerd kan worden? Zo ja, welke maatregelen gaat u daarvoor nemen?

De veiligheid van de schoollokalen is allereerst de verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag. De sector heeft dit erkend. De VO-Raad organiseert voorlichting voor haar leden over dit onderwerp om veiligheid als thema hoog op de agenda te krijgen van de bevoegde gezagen. Zij zal daarbij aandacht besteden aan de reeds beschikbare instrumenten en de manier waarop veiligheid in de scholen en specifiek de praktijklokalen kan worden georganiseerd. Zo wordt ook langs deze weg een impuls gegeven aan het verbeteren van de veiligheid. Scholen kunnen overigens op ieder moment alle gewenste informatie vinden over de veiligheid van praktijklokalen op www.arbocatalogus-vo.nl.


5. Ziet u, gelet op de aanbevelingen in het Inspectierapport, aanleiding om in lerarenopleidingen en in praktijkopleidingen meer aandacht te besteden aan Arbo-omstandigheden in les- en praktijklokalen? Zo ja, op welke wijze?

Het is zeer wenselijk dat studenten aan lerarenopleidingen tijdens hun opleiding voldoende toegerust zijn om later in de praktijk van het lesgeven alle aspecten van veiligheid volledig tot hun recht te laten komen. Via de VO-Raad worden lerarenopleidingen, voor zover het gaat om opleidingen in de technische vakken, geïnformeerd over de eisen van de inspectie aan het veilig lesgeven in praktijklokalen. Beginnende leraren kunnen daardoor vanaf het begin van hun carrière de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om hun leerlingen een veilige leeromgeving te bieden.


1) Brief van minister SZW d.d. 24 juni 2009

Pagina 3 van 4





Datum

Onze referentie
VO/OK/134089d rd: Onze
Verwij e
referentie¶

Verwijderd: ¶

Pagina 4 van 4