Raad van State

Raad van State: uitspraken week 33 2009

1. 200708124/1
datum van uitspraak: woensdag 12 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Buitengebied 2006' van de gemeente Uden)
Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant, waarbij het bestemmingsplan 'Buitengebied 2006' van de gemeente Uden grotendeels is goedgekeurd. Het plan geeft een actuele planologische regeling voor het grootste deel van het buitengebied van Uden. Het plan heeft geen betrekking op de kernen Uden, Volkel en Odiliapeel en enkele andere gebieden waarvoor andere bestemmingsplannen gelden. Een groot aantal inwoners is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat het bestemmingsplan te weinig mogelijkheden biedt voor uitbreiding van hun bedrijven. Verder vinden sommige inwoners dat het bestemmingsplan het mogelijk had moeten maken dat op bepaalde locaties in het buitengebied wel mag worden gewoond. Ook de staatssecretaris van Defensie is in beroep gekomen. Hij is het er niet mee eens dat het college goedkeuring heeft onthouden aan het deel van het bestemmingsplan dat betrekking heeft op vliegbasis Volkel. Het college heeft de goedkeuring niet verleend, omdat voor een deel van de vliegbasis ook een natuurbestemming geldt. Dit deel wordt volgens het college onvoldoende beschermd, doordat de instandhouding, het herstel en de ontwikkeling van het bestaande bos ondergeschikt zijn gemaakt aan de militaire vliegbasis. Een echtpaar uit Uden is bang dat het (openlucht) theater Naat Piek aan de Pnemstraat als gevolg van het bestemmingsplan mag uitbreiden. Zij vrezen voor geluids- en verkeersoverlast. Vanwege de grote hoeveelheid partijen is de zaak is op 25, 26 en 27 mei jl. op zitting behandeld.
2. 200806771/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 12 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Eerste wijziging van bestemmingsplan 'Schellinkhout - De Witte Hoeve 1996' van de gemeente Drechterland)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van de eerste wijziging van het bestemmingsplan 'Schellinkhout-De Witte Hoeve' van de gemeente Drechterland. Het doel van de wijziging is om de permanente bewoning op recreatiepark De Witte Hoeve te legaliseren en extra bergruimte van maximaal 10 m2 bij de woningen te creëren. Het recreatiepark is het niet eens met de wijziging van het bestemmingsplan. Hij vindt dat deze niet volgens de regels tot stand is gekomen. Zo zou de gemeenteraad onder meer geen vooroverleg hebben gehad met de buurgemeenten, de provincie en het waterschap. Dit vooroverleg is bedoeld om de gevolgen van het plan voor buurgemeenten, provincie en het waterschap vooraf te bespreken. Volgens het recreatiepark had zeker met het waterschap overleg gevoerd moeten worden, omdat permanente bewoning van de huizen op het recreatiepark gevolgen kan hebben voor de waterhuishouding. De zaak is op 3 juli jl. op zitting behandeld.
3. 200807021/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 12 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om openbaarmaking documenten over begrafenis en treurmars weduwe Rost van Tonningen)
Uitspraak over de gedeeltelijke afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Rheden van een verzoek van een inwoner van Utrecht om openbaarmaking van stukken over de begrafenis van de weduwe van Rost van Tonningen in maart 2007. Het verzoek heeft ook betrekking op documenten over de treurmars die in juni 2007 werd gehouden. De man heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Het gemeentebestuur heeft het verzoek gedeeltelijk afgewezen, omdat sommige documenten gegevens bevatten die op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens niet verstrekt mogen worden. Het vrijgeven van andere documenten zou inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de betrokken ambtenaren. De rechtbank in Arnhem heeft in augustus 2008 de man in het gelijk gesteld. Naar haar oordeel had het gemeentebestuur beter moeten motiveren waarom sommige documenten niet openbaar gemaakt konden worden. De man vindt dat de rechtbank ook een oordeel had moeten geven over de weigering door het gemeentebestuur om correspondentie openbaar te maken. Het gaat om correspondentie tussen het gemeentebestuur en inwoners van de gemeente Rheden. De man is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 18 mei jl. op zitting behandeld.
4. 200807720/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 12 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor uitbreiding zoutwinning in Veendam)
Uitspraak over de milieuvergunning die de minister van Economische Zaken heeft verleend aan 'Nedmag Industries Mining and Manufacturing' voor het veranderen van een zoutwinningbedrijf aan de Lange Leegte in Veendam. De vergunning maakt een uitbreiding van de productiecapaciteit mogelijk. De zoutwinning wordt daarbij verhoogd van 45 Kton naar 90 Kton per jaar. Twee omwonenden uit Borgercompagnie zijn in beroep gekomen tegen de vergunning bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden zeggen nu al veel geluidsoverlast te ondervinden van het bedrijf en vrezen dat dit nog erger wordt wanneer het bedrijf twee keer zo veel mag produceren. De zaak is op 23 juli jl. op zitting behandeld.
5. 200807801/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 12 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'HMS-terrein Uitgeest' van de gemeente Uitgeest)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'HMS-terrein Uitgeest' van de gemeente Uitgeest. Het plan maakt de bouw van 140 woningen mogelijk op het terrein van de voormalige Hollandse Melksuiker fabriek. Daarvoor zal de provinciale weg, de N203, worden verlegd richting de spoorlijn. Een aantal inwoners van Uitgeest verzet zich tegen het plan en is tegen de goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eén van hen vindt dat het plan niet volgens de regels tot stand is gekomen. Zo kon hij het ontwerp-bestemmingsplan niet inzien tijdens de officiële termijn die daarvoor was gegeven. De zaak is op 21 juli jl. op zitting behandeld.
6. 200808414/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 12 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Antennemast voor mobiele telefonie in Deventer)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft verleend aan KPN Mobile The Netherlands voor een antennemast voor mobiele telefonie in de buurt van de Kolkmansweg in Deventer. Een aantal inwoners van Schalkhaar (gemeente Deventer) vindt dat het gemeentebestuur de bouwvergunning niet had mogen verlenen, omdat de antennemast in een gebied komt te staan dat als 'centrale groene long' wordt ontwikkeld. Plaatsing van een antennemast zou in strijd zijn met het ruimtelijke beleid van de gemeente. Verder is de antennemast in strijd met het beleid van de gemeente dat gaat over het plaatsen van zendmasten. De rechtbank Zwolle heeft in oktober 2008 een eerder beroep van de inwoners ongegrond verklaard. De zaak is op 16 juli jl. op zitting behandeld.
7. 200808949/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 12 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Monumentenvergunning voor bouw onderwijsgebouw bij kasteel Eerde in Ommen)
Uitspraak over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ommen heeft verleend voor de bouw van een onderwijsgebouw bij kasteel Eerde in de bossen bij Ommen. In het kasteel is een internationale school gevestigd. De stichting Buitengoed Overijssel is tegen de monumentenvergunning in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij is het er niet mee eens dat de rechtbank Zwolle-Lelystad in oktober 2008 haar niet-ontvankelijk verklaarde in haar beroep. De rechtbank vond dat de stichting geen belanghebbende is in de procedure, omdat zij geen 'feitelijke werkzaamheden verricht anders dan het voeren van procedures'. Dit bestrijdt de stichting. De uitspraak zal alleen gaan over de vraag of de rechtbank terecht het beroep van de stichting niet inhoudelijk heeft behandeld. De zaak is op 10 juli op zitting behandeld.
8. 200901283/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 12 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Bestuursdwang voor stilleggen sloop appartementen in Ridderkerk)
Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Ridderkerk, waarbij Stichting Woonvisie te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast als de sloop van een groot aantal woningen niet wordt stilgelegd. Het gaat om de sloop van 196 appartementen met bijbehorende bergingen in de omgeving van de Gerrit Maritzstraat in Ridderkerk. Het gemeentebestuur heeft dit besloten omdat de stichting volgens hem de voorschriften uit de sloopvergunning niet nakwam. Het gaat om de voorschriften voor het slopen, het verpakken en het opslaan van de asbest rioleringsbuizen. Verder had de stichting de gemeente op de hoogte moeten stellen dat er tijdens de sloop asbest was gevonden, aldus het gemeentebestuur. De stichting is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting heeft zij meerdere malen gemeld dat er asbest aanwezig was in het gebouw, maar heeft de gemeente Ridderkerk daar niets mee gedaan. Verder vindt de stichting dat de gemeente haar geen mogelijkheid heeft gegeven om het stilleggen van de sloopwerkzaamheden te voorkomen. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in januari 2009 een eerder beroep van de stichting ongegrond. De zaak is op 12 augustus jl. op zitting behandeld.
9. 200901435/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 12 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor permanente bewoning recreatiewoningen in Oldebroek)
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Oldebroek heeft opgelegd aan de bewoonster van een recreatiewoning aan de Mulligenweg in Oldebroek. Het gemeentebestuur wil dat zij niet langer de recreatiewoning op het recreatiepark 'Mulligen' permanent bewoont. Dit zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur heeft in september 2005 een beleidsnota opgesteld waarin is aangegeven hoe met de permanente bewoning van recreatiewoningen in de gemeente zal worden omgegaan. Hierin staat dat het gemeentebestuur niet bereid is om de illegale permanente bewoning van de recreatiewoningen te gedogen. De vrouw is het niet eens met de dwangsom en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat het gemeentebestuur had moeten onderzoeken of zij op het recreatiepark kon blijven wonen. Verder vindt zij dat zij erop mocht vertrouwen dat het gemeentebestuur niet tot handhaving zou overgaan, omdat jarenlang geen actie is ondernomen tegen de permanente bewoning op het recreatiepark. Ten slotte vreest zij dat zij hoge kosten moet maken voor vervangende woonruimte. De rechtbank in Zutphen heeft een eerder beroep van de vrouw in januari 2009 ongegrond verklaard. Zie ook de uitspraken met de zaaknummers 200901487/1, 200901511/1, 200901521/1, 200901569/1 en 200901571/1 die de Raad van State eveneens op 12 augustus openbaar maakt. Deze uitspraken gaan over de dwangsommen die het gemeentebestuur van Oldebroek heeft opgelegd aan andere permanente bewoners van recreatiewoningen op het recreatiepark 'Mulligen'. Alle zaken zijn op 28 juli jl. op zitting behandeld.