Provincie Overijssel

Besluitenlijst vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel 11 augustus 2009

Onderwerp: Publicatie Omgevingsvisie (GM-beslissing d.d. 10-8-2009) Kenmerk: 2009/0117910

Op 1 juli hebben provinciale Staten de Omgevingsvisie en daarbij behorende documenten vastgesteld. De bekendmaking van dit besluit geschiedt door publicatie in het provinciaal blad van 25 augustus 2009. In de Omgevingsvisie is hét provinciale beleid voor de Overijsselse fysieke leefomgeving beschreven. De verordening wordt ingezet voor die onderwerpen waar de provincie het van groot belang vindt dat de doorwerking van het beleid van de Omgevingsvisie juridisch geborgd is. De Omgevingsvisie en Omgevingsverordening liggen vanaf 25 augustus ter inzage in het provinciehuis te Zwolle. De verordening treedt op 1 september 2009 in werking.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschriften tegen de verleende Natuurbeschermingswet (Nbw) vergunningen aan drie veehouderijen.
1. Maatschap Doze-Winters, Kanaaldijk 4 te Giethoorn;
2. De heer en mevr. Dingstee, Zomerdijk 12 te Wanneperveen: Maatschap Bouwmeester, Bomhofweg 14 te Zwolle.
(GM-beslissing d.d. 22-7-2009)
Kenmerk: 2009/0099758

Gedeputeerde Staten hebben aan drie veehouderijen vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 verleend. Het betreft maatschap Doze-Winters te Giethoorn, de heer en mevrouw Dingstee te Wanneperveen en de Maatschap Bouwmeester te Zwolle. Tegen deze besluiten is bezwaar gemaakt door de Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. Tegen de vergunning van de maatschap Bouwmeester is tevens een bezwaarschrift ingediend door omwonenden. De bezwaarmakers vinden dat de gevolgen van de vergunningverlening voor de instandhoudingsdoelstellingen van het Natura 2000 gebied onvoldoende zijn onderzocht.

Gedeputeerde Staten concluderen dat de voorgenomen wijzigingen van de bedrijven niet leiden tot toename van negatieve effecten op de betreffende Natura 2000-gebieden.

Strikte uitvoering van de Natuurbeschermingswet 1998 leidt in de provincie Overijssel tot onevenredig zware en voor het college onaanvaardbare consequenties. Onder de huidige wetgeving zit met name de landbouwsector nagenoeg 'op slot'.

In haar brief van 30 juni j.l. aan de Tweede Kamer onderschrijft de minister van LNV de ernst van de huidige onwerkbare situatie en geeft aan zoekende te zijn naar een strategie om het vastzittende dossier van ammoniak en Natura 2000 weer in beweging te krijgen. In de tussenliggende periode is er sprake van een situatie waarin een met name voor de provincies vrijwel onuitvoerbare wet moet worden uitgevoerd. Wij constateren dat de huidige wet eerder polariseert dan dat zij tot een symbiose leidt tussen de zorg voor de natuur enerzijds en een gezonde agrarische bedrijfsvoering anderzijds.

Gedeputeerde Staten zijn van mening dat de publieke belangen zo zwaar wegen dat de vergunningen in heroverweging in stand moeten blijven en voorliggende bezwaren ongegrond verklaard moeten worden.

Daarnaast dringen Gedeputeerde Staten er bij het kabinet, 1e en 2e Kamer op aan haast te maken met de inmiddels aangekondigde wetswijziging. De problematiek vraagt om een landelijk gecoördineerde aanpak waarin ook generieke maatregelen die bijdragen aan het terugdringen van de stikstofbelasting door andere sectoren van de samenleving dan alleen de agrarische een vereiste zijn voor een uitvoerbare Natuurbeschermingswet.

Onderwerp: Zienswijze ontwerpbestemmingsplan Zenderink (GM-beslissing d.d. 22-7-2009)
Kenmerk: 2009/0107806

Gedeputeerde Staten maken hun zienswijze kenbaar over het ontwerpbestemmingsplan Zenderink van de gemeente Wierden. Met dit bestemmingsplan wil de gemeente Wierden de bouw van ongeveer 100 woningen ten noorden van de kern Wierden mogelijk maken. In het ontwerpbestemmingsplan is onvoldoende aandacht besteed aan de onderbouwing van de woningbehoefte, de woningbouwprogrammering en de mogelijkheden van inbreiding voor uitbreiding. Gedeputeerde Staten vragen de gemeenteraad van Wierden om de zienswijze te betrekken bij de besluitvorming.

Onderwerp: Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan "Recreatiegebied Ganzendiep", gemeente Kampen. (GM-beslissing d.d. 22-7-2009) Kenmerk: 2009/ 0110868

De gemeente Kampen heeft het ontwerp-bestemmingsplan "Recreatiegebied Ganzendiep" ter inzage gelegd. Dit plan regelt de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de recreatiepercelen langs het Ganzendiep. Voordat de gemeenteraad beslist over de vaststelling van het bestemmingsplan kunnen zienswijzen worden ingediend. Gedeputeerde Staten maken gebruik van deze mogelijkheid en dienen een zienswijze in met betrekking tot de verruiming van de bouwmogelijkheden ten opzichte van het huidige plan. Het recreatiegebied ligt in het Nationaal Landschap IJsseldelta en in de Ecologische Hoofdstructuur. Het plan voorziet niet in een voldoende afweging in verband met de natuur- en landschapswaarden.

Onderwerp: (GM-beslissing d.d. 22-7-2009)
Kenmerk: 2009/0110849

Het ontwerpbestemmingsplan "Steenwijkerland; binnenplanse ontheffingen bestemmingsplannen voor de kernen" voorziet in een thematische herziening van een groot aantal bestemmingsplannen voor de kernen binnen de gemeente, waarbij ruimte wordt geboden om bij ontheffing kleinschalige ontwikkelingen toe te staan. De thematische herziening is gebaseerd op de provinciale vrijstellingenlijst ex artikel 19 lid 2 WRO die het gemeenten onder de oude WRO ruimte bood om vrijstelling te verlenen van geldende bestemmingsplannen voor kleinschalige ontwikkelingen binnen de bebouwde kom. GS zijn van oordeel dat de regeling ten onrechte ook van toepassing wordt verklaard op de bestemmingsplannen voor de buurtschappen Dwarsgracht en Paasloo. Voor deze buurtschappen geldt dat de ontwikkelingsruimte die geboden wordt relatief grootschalig is en die een afweging vergt in het kader van een bestemmingsplanherziening. Daarom wordt de raad van de gemeente Steenwijkerland in een zienswijze verzocht om de buurtschappen Dwarsgracht en Paasloo buiten de thematische herziening te laten.



Provincie Overijssel