Senternovem

12-08-2009 | Markt voor groen gas van start

Met de uitreiking van de eerste Groen Gas Certificaten is de markt voor groen gas in juli officieel van start gegaan. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken reikte deze uit aan enkele producenten van groen gas. De certificaten maken het mogelijk om groen gas te verhandelen. Een belangrijke stap op weg naar een duurzame gasvoorziening.

De werkgroep Groen Gas (van platform Nieuw Gas) stelde al in 2007 in het rapport `Vol gas vooruit' dat een certificeringssysteem van cruciaal belang is om de handel in groen gas op gang te brengen. Producenten kunnen via zo'n systeem het gas dat zij in het landelijk net voeden, laten certificeren en de certificaten vervolgens verkopen. Op deze manier krijgt groen gas marktwaarde.

Gasunie start certificeringsbedrijf
Gasunie heeft voortvarend op de oproep van het platform gereageerd en een certificeringssysteem opgezet. Geert Joosten en Kaspar Schlebusch van Gasunie: "We hebben het systeem in nauwe samenwerking met stakeholders ontwikkeld. De belangstelling bleek groot. Producenten, handelaren, netbeheerders, leveranciers, CertiQ en SenterNovem hebben een actieve bijdrage geleverd. We zijn daardoor relatief snel tot een helder systeem gekomen, waar alle partijen achter staan." Gasunie neemt een onafhankelijke positie in op de gasmarkt, daarom is het een logische partij om de certificering te verzorgen. Ook beschikt het bedrijf over een landelijke dekking, en heeft het veel kennis in huis over gas. Om de onafhankelijkheid van het certificeringsproces verder te garanderen is dochteronderneming Vertogas opgericht die de certificering gaat uitvoeren.

Omvangrijke markt
"Gasunie heeft de certificering vrijwillig opgezet, er is nog geen wettelijke regeling voor", vervolgen Schlebusch en Joosten. "We verwachten veel aanmeldingen, want de markt voor groen gas is groot. In totaal is de omvang dit jaar in de orde van 15 miljoen m3 groen gas." Joosten verwacht dat het aanbod de komende jaren zal groeien, evenals de vraag. "Belangrijke producenten van groen gas staan inmiddels klaar voor certificering, bijvoorbeeld bedrijven die rioolwater zuiveren en bedrijven die gft-afval verwerken. We denken dit jaar al veel certificaten uit te reiken. Als het eenmaal goed loopt, zal de overheid het opnemen in de regelgeving. Ook zal het als voorwaarde voor subsidies gaan gelden."

Op 2 juli is certificeringsbedrijf Vertogas officieel van start gegaan. Bij de uitreiking van de eerste certificaten complimenteerde minister Van der Hoeven Gasunie met het werk dat verzet is: "Als overheid willen wij dat van de totale hoeveelheid energie die we in Nederland in 2020 gebruiken, 20 procent afkomstig is uit duurzame bronnen. We zijn blij met deze concrete stap die daar een steentje aan gaat bijdragen."
Contact

Meer informatie www.vertogas.nl