Senternovem

12-08-2009 | Duurzaam wakker worden

Op 9-9-2009 staat Nederland in het teken van duurzaamheid. Van een duurzame netwerkwandeling tot een spaarlampenwisselrace, alle facetten van duurzaamheid staan tijdens deze Dag van de Duurzaamheid in de aandacht. EnergieTransitie draagt bij met een wake-up breakfast op vijf locaties: drie bij lokale energie-initiatieven en twee speciaal voor studenten.

"Voor de verduurzaming wordt vaak gekeken naar de rijksoverheid en de grote Nederlandse ondernemingen", vertelt Pyter Hiemstra van EnergieTransitie. "Maar wat ook heel interessant is, is dat gemeenten en bedrijven hun krachten bundelen en een lokaal energie-initiatief starten. Ook wel `lokale energiebedrijven' genoemd." Tijdens de ontbijtjes laten drie van de initiatiefnemers zien hoe ze met de productie van duurzame energie bezig zijn. Ze presenteren hun ideeën en ervaringen aan vertegenwoordigers van gemeenten en bedrijven die ook zo'n samenwerkingsverband willen opzetten.

Van ontbijt tot diner
De Dag van de Duurzaamheid wordt georganiseerd door Urgenda, een actie-organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Tijdens het ontbijt van EnergieTransitie worden drie tafels gedekt bij gemeenten die participeren in een lokaal energiebedrijf: Apeldoorn, Den Haag en Eindhoven. De gemeenten vertellen over hun ervaringen en de problemen waar ze tegenaan lopen. Vervolgens gaan de deelnemers die problemen en mogelijke oplossingen tijdens het ontbijt bespreken. "De bedoeling is dat we de ervaringen van de dag als input gebruiken voor het diner dat Urgenda 's avonds houdt, dat dezelfde aanpak heeft."

Inspiratie
Bij iedere gastgemeente is een gastspreker aanwezig. In Apeldoorn is dat Edgar Wortmann, adviseur bij Elannet; een advies- en coachingsbureau dat betrokken is bij diverse vernieuwende en duurzame projecten. De gemeente Den Haag vertelt over haar deelname aan een geothermieproject en laat vervolgens een expert op het gebied van lokale energiebedrijven aan het woord. In Eindhoven tenslotte geeft Tensor Energy een presentatie. Dit adviesbureau biedt oplossingen voor het opzetten van een duurzaam energiebedrijf en de optimalisatie van energiehuishouding en inkoop.

Studenten aan tafel
In Amsterdam en Delft schuiven studenten van verschillende studierichtingen aan om te brainstormen over duurzaamheidskwesties. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je over een aantal jaar een volledig duurzaam Nederland hebt", zegt Hiemstra. "Hoe voorzie je in de elektriciteitsbehoefte als iedereen 's nachts zijn elektrische auto wil opladen? En wat zijn de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de economie? We verwachten van de studenten een frisse blik op de ontwikkelingen die we op ons pad gaan tegenkomen." De uitkomsten van deze brainstormsessies worden verwerkt in een managementspel dat de studenten zelf kunnen spelen.
Contact

Meer informatie over de Dag van de Duurzaamheid is te vinden op www.dewebmakers.nl/spitz/dagvandeduurzaamheid.