Trend Micro: top 10 online gevaren tijdens zomervakantie
Sociale-netwerk- en reisboekingssites grootste gevaren voor zomerse internetters
Vianen, 10 augustus 2009 - In de zomerperiode zijn de meeste mensen minder aan het werk of aan het studeren. Daardoor gebruiken ze internet anders dan gewoonlijk. Zo wordt er vaker gezocht naar vakantiebestemmingen, communiceren ze meer via sociale-netwerksites en internetten ze vaker mobiel met hun pda of laptop. Veel cybercriminelen spelen slim in op deze zomerse online activiteiten en proberen op slinkse manieren persoonlijke gegevens los te krijgen en malware te verspreiden.
Om vakantievierders te behoeden voor internetgevaren, maakt Trendlabs, de wereldwijde onderzoeksdivisie van Trend Micro, de top 10 van online bedreigingen tijdens de zomer bekend. Want internetters die zich bewust zijn van de gevaren, kunnen adequate maatregelen nemen om online gevaren te ontlopen. Zo kunnen ze onbezorgd genieten van de zomer. De top 10 online gevaren tijdens de zomer ziet er als volgt uit.
1. Sociale-netwerksites
Cybercriminelen weten dat internetters in de zomer vaker actief zijn op websites als Facebook, Hyves en Twitter. Dit zijn populaire platformen voor het kapen van accounts, identiteitsroof en andere online valstrikken. Voorbeelden zijn:
2. Drukke websites
Gevaarlijke weblocaties zijn boekingssites, webwinkels met zomerse kleding en last minutesites. Deze zijn ideaal voor internetcriminelen: ze bereiken veel potentiële slachtoffers en mensen zijn snel geneigd persoonlijke gegevens achter te laten. Voorbeelden zijn:
3. Op zoek naar... jou!
Sappige roddels als link of een vals zoekresultaat van een zoekmachine komen steeds meer voor. Deze neplinks verwijzen door naar een schadelijke website. Opvallende roddels over bekende personen zijn perfect om geïnteresseerden te verleiden om op een schadelijke link te klikken. Voorbeelden zijn:
4. Nieuws en virale video's
Mensen, met name studenten vervelen zich soms in de zomerperiode, waardoor ze meer online zijn. Cybercriminelen maken misbruik van deze verveling. Ze verleiden hen tot klikken op nepnieuwsberichten en nepvideo's die hun computersysteem infecteren. Voorbeelden zijn:
5. Zomerfilms
Het zomerseizoen is ideaal om te relaxen en films te bekijken. Veel blockbusters komen daarom in de zomer uit. Cybercriminelen spelen daar handig op in met onder andere spam. Voorbeelden zijn:
6. Schadelijke bestanden
In de zomer worden er meer films en muziekbestanden gedownload dan in de rest van het jaar. Het nieuws omtrent peer-to-peer-sites, zoals The Pirate Bay, versterkt de bestandsuitwisseling nog verder. Mensen die bestanden downloaden, zijn meestal niet op de hoogte van wat ze exact op hun computer opslaan. Gedownloade bestanden kunnen schadelijk zijn. Voorbeelden zijn:
7. Seizoensoplichters
De zomer is de periode van grote sportevenementen en festivals. Deze worden vaak misbruikt voor illegale online activiteiten. Een voorbeeld is:
8. Phishing-aanvallen op handelsites
Met hun miljoenen bezoekers zijn handelsites als eBay en Marktplaats bij uitstek geschikt om phishing-aanvallen uit te voeren. Op deze manier proberen cybercriminelen achter persoonlijke gegevens van bezoekers te komen (zoals creditcardinformatie). Voorbeelden zijn:
9. Trojans aan boord
Online criminelen lokken internetters met nepaanbiedingen voor vakantiereizen. Wanneer ze online hun reis boeken, proberen de criminelen hun persoonlijke (financiële) gegevens te stelen. Voorbeelden zijn:
10. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Aanbiedingen genoeg in de zomer: veel webwinkels houden uitverkoop of pronken met speciale zomeraanbiedingen. Dit zijn populaire tools voor malwareverspreiders om internetters te verleiden om op een schadelijke link te klikken. Voorbeelden zijn:
"Informatie afkomstig van phishing-aanvallen, is bijzonder waardevol voor cybercriminelen. Op de zwarte markt bestaat een grote vraag naar e-mailadressen die spammers kunnen gebruiken. Deze worden vaak per duizenden verkocht. Wanneer kwaadwillenden deze aanbieden met inloggegevens, zijn deze opeens veel meer waard", zegt David Sancho, onderzoeker van Trendlabs bij Trend Micro. "De populariteit van sociale-netwerksites maakt deze platformen kwetsbaar voor webaanvallen. We hebben enkele zomerse bedreigingen ontdekt in de vorm van links en e-mailbijlagen. We identificeren er echter nog meer die onderdeel zijn van Web 2.0-links, vooral op sociale-netwerksites. Deze websites, zoals Twitter, worden steeds interactiever en innovatiever. De verwachting is dan ook dat de hoeveelheid gerelateerde, uitgekiende cyberaanvallen toeneemt."
Door zich bewust te zijn van online gevaren, kunnen internetters al een heleboel problemen voorkomen. Voor degenen die zeker willen weten dat hun online activiteiten geen gevaar opleveren, biedt Trend Micro Internet Security 2009 uitkomst.
# # #
Over Trend Micro
Trend Micro is wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Het bedrijf beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Daarbij loopt Trend Micro voorop op het vlak van geïntegreerde threat management-technologie. Hiermee beschermt de beveiligingsspecialist de systeemcontinuïteit, persoonlijke informatie en eigendommen tegen malware, spam, dataverlies en de nieuwste webbedreigingen. Experts in de gehele wereld ondersteunen 24x7 de flexibele oplossingen van Trend Micro. Het hoofdkantoor van Trend Micro staat in Tokio. De Trend Micro-oplossingen worden verkocht via businesspartners over de gehele wereld. Voor meer informatie: