Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 augustus 2009

PvdA: aanpak te hoge huren studentenkamers

In veel studentensteden blijken studentenkamers te duur te zijn. Studenten weten vaak niet goed wat hun rechten zijn en hoe ze bezwaar kunnen maken tegen onredelijke huren. De PvdA pleit daarom voor de oprichting van lokale huurteams die studenten kunnen ondersteunen als men de te hoge huur wil aanpakken. "Veel studenten kennen hun rechten niet of durven niet in hun eentje tegen de huisbaas in te gaan. De huurteams kunnen studenten daarbij ondersteunen", aldus PvdA-kamerlid Marianne Besselink.

Samen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Jonge Socialisten (JS) gaan PvdA-kamerleden in augustus de introductiedagen van hogescholen en universiteiten, zoals Groningen, Amsterdam, Delft en Utrecht, langs om studenten te wijzen op hun rechten en de vaak te hoge huren. De eerste introductiemarkt waar deze actie wordt gehouden is op 10 augustus in Leiden.

Eerder dit jaar publiceerde de Utrechtse studentenhuisvester SSHU een onderzoek waaruit naar voren kwam in Utrecht 80% van de particuliere verhuurders teveel huur vraagt voor een kamer. Gemiddeld vraagt men 120 euro per maand meer dan wettelijk is toegestaan. Utrecht lijkt hierin zeker geen uitzondering in de verschillende studentensteden van Nederland. Veel studenten weten vervolgens niet hoe zij hier iets aan kunnen doen via de huurcommissie. Soms durft men ook niet niets te ondernemen uit angst voor de huurbaas. De huurteams, die reeds bestaan in enkele steden, kunnen o.a. studenten hierin ondersteunen.

"Deze huurteams werken drempelverlagend en kunnen ervoor zorgen dat huisbazen die teveel huur vragen worden aangepakt", aldus Marianne Besselink. Samen met de LSVb en de JS pleit ze ervoor dat gemeenten dergelijke huurteams opzetten zodat mensen sneller en beter hun recht kunnen halen.