Amsterdam, 10 augustus 2009
PERSBERICHT
Van der Moolen Holding vraagt surséance aan
Amsterdam - Van der Moolen Holding N.V. (internationaal handelshuis en brokerage onderneming) vraagt vandaag surséance aan en publiceert vervroegd de cijfers over het eerste halfjaar van 2009.
Van der Moolen Holding N.V. ("Van der Moolen") heeft hedenochtend bij de rechtbank Amsterdam surséance van betaling aangevraagd. Deze aanvraag heeft alleen betrekking op Van der Moolen (de moedermaatschappij). Er is geen surséance aangevraagd voor de dochterondernemingen van Van der Moolen.
De belangrijkste reden om uitstel van betaling aan te vragen ligt in de zeer verzwakte liquiditeitspositie van Van der Moolen. Het huidige bestuur van Van der Moolen heeft na haar aantreden moeten constateren dat Van der Moolen op korte termijn niet in staat is om aan al haar betalingsverplichtingen te voldoen. Het bestuur onderzoekt de mogelijkheden om de onderneming in afgeslankte vorm te continueren. Verkoop van bedrijfsonderdelen wordt uitdrukkelijk overwogen.
Deze ontwikkelingen zijn reden voor het bestuur van Van der Moolen om op korte termijn een buitengewone vergadering van aandeelhouders bijeen te roepen en om de halfjaarcijfers reeds heden, dus eerder dan aangekondigde datum van 13 augustus 2009, te publiceren. De buitengewone vergadering van aandeelhouders zal naar verwachting in de tweede helft van september 2009 plaatsvinden.
De belangrijkste oorzaken van de zeer verzwakte liquiditeitspositie zijn:
. aanhoudend tegenvallende handelsresultaten: De omzet is in het eerste halfjaar van 2009 73% lager ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008. Hierbij past de opmerking dat de opbrengsten van dividendarbitrage uit hoofde van de samenwerkingsovereenkomst met GSFS Asset Management BV (GSFS) ter hoogte van ongeveer E40 miljoen al in het handelsresultaat van 1H08 waren verwerkt. Deze opbrengsten van E40 miljoen zijn eind 2008 geimpaired;
. hoge kostenstructuur: Ondanks lagere operationele lasten (1H09 45% lager dan 1H08) zijn de kosten hoger uitgevallen. Dit komt onder meer door de recente verhuizing. Van der Moolen is onlangs van twee locaties in Amsterdam naar Schiphol verhuisd. Deze verhuizing heeft geleid tot extra kosten en uitgaven;
. inkoop eigen aandelen ter hoogte van ongeveer E30 miljoen in 2008 die achteraf gezien de liquiditeitspositie te veel heeft aangetast.
Op dit moment onderzoekt het bestuur de toekomstperspectieven van de verschillende bedrijfsactiviteiten en -onderdelen. Van der Moolen kan de uitkomst van dit onderzoek en de impact van de surséance van de moedermaatschappij vooralsnog niet kwantificeren. Het bestuur heeft daarom besloten de balans en winst- en verliesrekening van de gehele groep (waartoe Van der Moolen behoort) over het eerste halfjaar op basis van going concern te waarderen. Impairments zijn hierin niet verwerkt omdat op dit moment zowel de noodzaak (en zo ja, op welke onderdelen) als mede de hoogte daarvan, nog niet bepaald kunnen worden. Het bestuur benadrukt dat wel degelijk ernstig rekening wordt gehouden met aanzienlijke afwaarderingen op vaste activa.
De balans en winst- en verliesrekening zijn vanaf de vierde pagina in dit persbericht opgenomen. Het bestuur merkt op dat de halfjaarcijfers 2009 bezien moeten worden in het licht van bovengenoemde beschouwingen en dat van een going concern scenario - gelet op de surseance die is aangevraagd - geen sprake hoeft te zijn.
Belangrijke ontwikkelingen:
. verkoop van 50% deel in Gekko Global Markets ltd (voormalig VDM Global Markets ltd) aan joint venture partner SYCAP.
Een 'letter of intent' is afgelopen vrijdagavond 7 augustus jl. getekend onder voorbehoud van toestemming van de in een surséance aan te stellen bewindvoerder. De voorgenomen verkoop van het belang in de joint venture Gekko Global Markets ltd heeft naar verwachting een zeer bescheiden bijdrage op het resultaat;
. de samenwerkingsovereenkomst met GSFS is recent beëindigd.
Dit betekent dat Van der Moolen niet meer in samenwerking met GSFS handelsactiviteiten (dividendarbitrage) zal verrichten. Impact op het resultaat is nihil, omdat eventuele opbrengsten volledig geimpaired zijn.
Van der Moolen kan vooruitlopend op de buitengewone vergadering van aandeelhouders de navolgende informatie verstrekken over relevante gebeurtenissen uit de afgelopen periode:
. de heer Kroon heeft op 15 juli 2009 aangekondigd af te zien om toe te treden tot het bestuur van Van der Moolen. De heer Kroon heeft geen vertrekvergoeding of daarmee gelijk te stellen vergoeding ontvangen;
. de heer Den Drijver heeft op 16 juli 2009 ontslag genomen als (enig) bestuurder van Van der Moolen. Overeengekomen is dat de heer Den Drijver geen bonus ontvangt over het jaar 2009 en dat hij geen aanspraak zal maken op een ontslagvergoeding. De heer Den Drijver blijft voor maximaal 12 maanden als adviseur verbonden aan de onderneming;
. door het vertrek van het enige lid van het statutaire bestuur was per 16 juli 2009 sprake van ontstentenis van het bestuur. In overeenstemming met de statuten van Van der Moolen is de Raad van Commissarissen in zijn geheel met ingang van die datum, tijdelijk belast met het bestuur van de vennootschap. Deze dubbelfunctie is op langere termijn niet in het belang van de vennootschap. Gelet echter op de huidige ontwikkelingen zal de Raad van Commissarissen deze dubbelfunctie vooralsnog continueren. Nieuwe bestuurders zullen in de huidige omstandigheden vooralsnog niet worden aangetrokken;
. het recente vertrek van 10 handelaren in Engeland en het aangekondigde vertrek van 11 handelaren in Nederland, zullen een nadelige invloed hebben op de operaties en resultaten van Van der Moolen. Het bestuur weegt oorzaken en consequenties van hun vertrek mee in het onderzoek naar de toekomstperspectieven van de onderneming.
De aandelen van Van der Moolen blijven op de Amsterdamse beurs genoteerd en verhandelbaar. Euronext Amsterdam heeft aangegeven om een noteringsmaatregel te nemen en de aandelen van Van der Moolen over te brengen naar de rubriek 'aandelen met een noteringsmaatregel'.
Van der Moolen Holding NV