Ingezonden persbericht

Sojasaus bewijst zich als alternatief bij zoutreductie
in ons voedsel

Den Haag, 10 augustus 2009 - Onderzoek van de Universiteit van Wageningen wijst sojasaus aan als het alternatief om het stijgende probleem van overconsumptie van zout via ons voedsel terug te dringen.

Dagelijks krijgen mensen meer zout binnen via voedsel dan de norm van de Gezondheidsraad van 6 gram per dag. Verschillende belangenorganisaties, zoals de Gezondheidsraad, de Consumentenbond en de FNLI zetten zich in Nederland in om zoutreductie in voedingsmiddelen terug te dringen. Want een te hoge zoutconsumptie veroorzaakt een hoge bloeddruk met als gevolg hart- en vaatziekten en kan leiden tot overgewicht.

Het recente onderzoek van de Universiteit van Wageningen die samenwerkten met wetenschappers van Kikkoman Europa, toont aan dat het toevoegen van natuurlijk gebrouwen sojasaus in voedsel goed als zoutvervanger kan dienen zonder de smaak of smaakbeleving aan te tasten. Dit kan fabrikanten in staat stellen te voldoen aan de gestelde eisen voor zoutreductie in hun voedingsmiddelen. De resultaten van het onderzoek werden in juli 2009 gepubliceerd in het Journal of Food Science.

Door het gebruik van de natuurlijk gebrouwen sojasaus was het mogelijk het zoutgehalte in bijvoorbeeld saladedressings en soepen met respectievelijk 50% en 17% te verminderen zonder de smaak of smaakbeleving te veranderen.

In westerse landen wordt gemiddeld 10 à 12 gram zout gegeten in plaats van de aanbevolen 5 à 6 gram zout per dag. Overheden en belangenorganisaties wereldwijd oefenen druk uit op fabrikanten om het zoutgehalte in hun producten te verminderen, 60 tot 80% van de zoutconsumptie komt namelijk van voorverpakt/kant en klaar-voedsel en wordt niet door mensen zelf aan hun voedsel toegevoegd.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op de volgende link:
* Foodnavigator

Over Kikkoman
Kikkoman is in 1917 opgericht in de stad Noda in Japan. Sindsdien is Kikkoman uitgegroeid tot grootste sojasausproducent ter wereld. Met 9 fabrieken, ruim 7000 werknemers en een bereik in meer dan 100 landen had Kikkoman in 2007 een netto omzet van ruim 3,3 miljard dollar. In april 1996 is Kikkoman Foods Europe B.V. geopend in Hoogezand-Sappermeer, Kikkoman's eerste en tot dusver enige sojasausfabriek in Europa. Hier worden alle Kikkoman producten gemaakt voor de Europese markt. Kikkoman produceert in Europa Japanse sojasauzen, roerbaksauzen en marinades. Sinds 1997 zijn er Kikkoman producten in Nederland te koop.

Noot voor redacties:
Achtergrondinformatie (