KPMG

Vertrouwen keert terug bij Europese productiebedrijven

10|08|09 - Nederlandse productiebedrijven blijken positiever gestemd dan begin dit jaar, maar lopen fors achter op Brittannië en Italië.

Het vertrouwen van Europese productiebedrijven in de economie keert langzaam terug. Het geloof in herstel wordt met name geleid door de bedrijven in Groot-Brittannië en Italië. De ondernemingen in de Europese Unie verwachten medio 2010 een groei van de industriële productie. Daarnaast verwachten zij dat de opbrengsten zullen stijgen. Nieuwe ordervolumes zullen daarentegen minder stijgen omdat de bedrijven meer concurrentie verwachten. Ondanks het feit dat de output, nieuwe orders en opbrengsten hoger zijn dan een jaar geleden, blijven ze onder het niveau van 2006, 2007 en de eerste prognoseperiode van 2008.

Dit blijkt uit periodiek onderzoek van KPMG onder 3.700 productiebedrijven in de landen van de Europese Unie. In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van scores om de mate van optimisme of pessimisme over de toekomst uit te drukken. Deze nettoscores variëren van -100 tot +100, waarbij een score van 0,0 een neutrale toekomstverwachting aangeeft. Ook Nederlandse productiebedrijven blijken positiever gestemd dan begin dit jaar. Waren de bedrijven begin dit jaar met een score van -24,6 nog overwegend pessimistisch over de toekomst, nu scoren Nederlandse bedrijven met +6,1 positiever. Nederland loopt echter fors achter op Groot-Brittannië (+53,8) en Italië (+48,9).

Landelijk zijn er binnen Europa grote verschillen. Het productiesentiment is het sterkst in het Verenigd Koninkrijk en Italië, waar de hoogste nettoscores van alle elf onderzochte landen op het gebied van bedrijfsactiviteit, opbrengsten, nieuwe orders en marges worden gerapporteerd. In Griekenland, en in mindere mate in Tsjechië, zullen de bedrijfsactiviteiten afnemen. De winsten in de Europese industriesector zullen in de komende twaalf maanden naar verwachting slechts marginaal stijgen (van -26,8 naar +7,1).

Vooral Britse producenten zijn bijzonder optimistisch in hun winstverwachtingen (+36,0). De enige andere landen met hogere winstverwachtingen zijn (+19,1) en Duitsland (+4,5). Hoewel de groei van output zich in de komende twaalf maanden naar verwachting zal herstellen, verwachten Europese producenten dat zij hun personeelsbestand moeten blijven inkrimpen (-13,6). Alle in dit onderzoek meegenomen landen rapporteren negatieve nettoscores behalve het Verenigd Koninkrijk (+7,6). Voorspeld wordt dat de grootste banenkrimp in Frankrijk (-26.1) en in Nederland (-23.9) zal plaatsvinden.

"Een dergelijk hernieuwd optimisme bij Europese producenten is zeer bemoedigend", constateert William Koot, partner bij KPMG Advisory. Koot: "Het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben met hun grote optimisme de weg gebaand, maar het feit dat zoveel buurlanden grote positieve schommelingen vertonen is een goed voorteken voor de toekomst. Voordat we echter al te enthousiast worden over alle berichten over herstel moeten we niet vergeten dat we nog steeds diep in het dal van de economische cyclus zitten. Het feit dat er veel minder optimisme is over de vooruitzichten op hogere opbrengsten, betekent dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat de economie volledig hersteld is.

De vraag die nu dan ook gesteld moet worden is of bedrijven goed voorbereid zijn op de opleving waar deze cijfers op zinspelen. Men kan dan wel een opleving verwachten, maar dat betekent nog niet dat men beschikt over maatregelen om daadwerkelijk voordeel te kunnen behalen uit verzwakte concurrentie, gefragmenteerde markten en gezondere klanten is absoluut een ander verhaal. Te zijner tijd zullen diegenen worden vergeven die niet voorzagen hoe ernstig deze recessie was. Maar de geschiedenis zou wel eens minder vergevingsgezind kunnen zijn voor diegenen die zich niet op het herstel voorbereiden." Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.