Gemeente Scheemda


Inzameling STORL-verpakkingen (bedrijfsafval)

In dit nieuwsbericht informeren wij over de inzameling van restanten en verpakkingen van bestrijdingsmiddelen die onder de STORL regeling vallen. (Ondernemers die het betreft zijn, voor zover mogelijk, aangeschreven door de gemeente)

Â

De Stichting Opruiming Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL) is opgericht om uitvoering te geven aan de afspraken die zijn gemaakt tussen de producenten van bestrijdingsmiddelen, LTO en de overheid over de inzameling en verwerking van emballage en restanten landbouwbestrijdingsmiddelen. Van de drie Oldambtgemeenten werden alleen in Reiderland Storlverpakkingen separaat ingezameld. In overleg met de NLTO is afgesproken deze inzameling te continueren voor de toekomstige gemeente Oldambt.

Â

In eerste instantie wordt er vier keer per jaar de mogelijkheid geboden om bij het voormalige KCA depot in Finsterwolde Storl verpakkingen in te leveren. Alleen verpakkingen en restanten bestrijdingsmiddelen met het Storl logo kunnen worden ingeleverd. Een medewerker van de gemeente vult hierbij gezamenlijk met de ontdoener het STORL formulier in.

Â

In 2009 kunt u op donderdag 27 augustus en 15 oktober, van 9.00 tot 11.30 uur, Storl verpakkingen inleveren aan de Kerkeweg 1a te Finsterwolde.

Â

Er is voor Finsterwolde gekozen omdat hier een KCA depot aanwezig is. Ook is hier de ruimte voor het opstellen van een container voor de emballage. Het depot in Finsterwolde is voor het agrarisch gebied redelijk centraal gelegen in de nieuwe gemeente.

Â

Wat u verder nog moet weten De producenten die het convenant hebben ondertekend zijn verplicht één van de volgende 'verwijderingszinnen' op de verpakking te vermelden. Deze zinnen geven aan wat u met de verpakking moet doen:


- Deze verpakking is bedrijfsafval, mits deze is schoongespoeld, zoals wettelijk is voorgeschreven.


- Deze verpakking is bedrijfsafval, nadat deze volledig is geleegd.


- Deze verpakking dient nadat deze volledig is geleegd te worden ingeleverd bij een KCA-depot.

Â

Of te wel:


- Leegmaken, spoelen, bedrijfsafval.


- Leegmaken, bedrijfsafval.


- Leegmaken, klein gevaarlijk afval (voorheen klein chemisch afval).

Â

De meeste verpakkingen moeten worden schoongespoeld. Toch zijn er ook (verpakkingen of formuleringen van) gewasbeschermingsmiddelen waarbij dit niet kan of mag, zoals bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen die niet worden vermengd met water (granulaten en stuifpoeders).

Lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen waarbij een doodshoofd op het etiket is vermeld, vallen te allen tijde onder de categorie 'klein gevaarlijk afval'.

Â

Resten van gewasbeschermingsmiddelen dienen op de eerste plaats zo veel mogelijk te worden voorkomen. Aangebroken (STORL)verpakkingen kunnen in het kader van het convenant worden ingeleverd bij een KCA-depot (Klein Chemisch Afval), in Oldambt dus bij het KCA-depot te Finsterwolde. De handelaar die het gewasbeschermingsmiddel heeft verkocht is verplicht onaangebroken verpakkingen, zonder creditering, terug te nemen van de gebruiker.