Woonbond


10-08-2009

Invloed Europese Commissie vertraagt uitkering Vogelaargelden

De Vogelaarheffing van 75 miljoen voor corporaties binnen de 40 wijken staat al ruim een half jaar geparkeerd op een rekening bij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV). De 47 corporaties die een aanvraag indienden wachten nog op antwoord. Ook over de 212 bezwaren tégen de heffing is nog niet beslist door het CFV. Het CFV heeft de beslissingen opgeschort op verzoek van minister Van der Laan. Hij wil eerst de discussie met de Europese Commissie over het corporatiestelsel afronden.

Het is nog onduidelijk wanneer het CFV zal overgaan tot honorering van de aanvragen, omdat de discussie tussen Van der Laan en de Europese Commissie geen formele deadline kent. In de brief over het corporatiestelsel van 12 juni spreekt Van der Laan over afronding op korte termijn.

Staatssteundiscussie met Europese Commissie
Al sinds 2002 discussiëren de Europese Commissie (EC) en het Ministerie van VROM/WWI over de rechtmatigheid van Nederlandse staatssteun aan corporaties. Europese regels staan staatssteun in sommige gevallen weliswaar toe, maar beperkt dit tot zogenaamde diensten van algemeen economisch belang (daeb). Het kabinet en de EC zijn nu in discussie over welke corporatieactiviteiten onder deze kwalificatie vallen.

Ook al betreft de Vogelaarheffing het overhevelen van geld van de ene naar de andere maatschappelijke onderneming, toch gaat het om staatssteun volgens Europese regels. Dit komt omdat de overheveling wettelijk is afgedwongen en niet vrijwillig tot stand is gekomen. Omdat de Vogelaarheffing door de EC als staatssteun wordt beschouwd, wil Van der Laan eerst met de EC afkaarten hoe dit geld rechtmatig besteed kan worden door de corporaties.

Bron: KEI/CFV/Aedes