Gemeente Zandvoort


Gemeente heeft bedrijfscontinuïteitsplan klaar

24-07-2009

Een wandelaar van de 93ste Vierdaagse met Nieuwe Influenza, ook wel Mexicaanse Griep, was geen reden om het wandelfestijn te stoppen. Op de foto: de Brit Simon Brownlee is de eerste wandelaar die de Nijmeegse Vierdaagse heeft volbracht. Rond half tien liep hij over de finish op de Via Gladiola.

Door
Nijmeegse Burgemeester Tom de Graaf legde klip en klaar uit dat op de Britse militair goed werd verzorgd, dat de Vierdaagsemarsen en -feesten gewoon doorgaan en dat er geen aanvullende maatregelen getroffen worden.

Minimaal
De kans op verdere verspreiding is volgens de GGD en het RIVM minimaal. En dus vandaag: nuchtere reacties op het besmettingsbericht aan de start en geen mondmaskertje te zien bij de finish. Al is het natuurlijk vervelend dat er mogelijk sprake is van een tweede besmetting, zoals vanmiddag bekend is gemaakt.

Pieken
Het is te hopen dat BV Nederland in de komende periode zo nuchter blijft. Zeker nu de specialisten er rekening mee houden dat de nieuwe griep na de zomervakantie snel zal pieken. Er zijn een paar positieve berichten te melden, die dat aannemelijk maken.

Mild
De Nieuwe Inluenza is een milde griep. Zo constateert de WHO, de organisatie die de pandemie wereldwijd volgt: 'This pandemic has been characterized, to date, by the mildness of symptoms in the overwhelming majority of patients, who usually recover, even without medical treatment, within a week of the onset of symptoms', meldde een belangrijk adviesorgaan van het WHO. Klik hier voor de melding in de herziene notitie waarop vele nationale gezondheidsinstituten en regeringen zich oriënteren.

Melden
Nota bene: dat betekent niet dat er geen risicogroepen zijn en het betekent vooral dat iedereen die zich beroerd voelt zich moet melden bij zijn huisarts. Doe dat. Leef ondertussen de simpele 'anti-griepregels na' -Lees de eenvoudige, praktische tips klik hier.

Geen doden
In Nederland ging het aantal officieel geregistreerde besmette gevallen deze week door de 200-grens heen - 273 besmettingen tegen 0 sterftegevallen. Wereldwijd zijn er nu bijna 800 gestorven aan de gevolgen van de Nieuwe Griep. Klik hier voor de RIVM-registraties.

Cijfers
Voor de goede orde: bij een ouderwetse griep sterven er jaarlijks in Nederland ongeveer 1000 mensen. Daaraan werd nooit echt veel aandacht besteed. Aan die andere epidemie in Nederland -de Q-koorts- overleden ondertussen al vier mensen.

Gewone mensen
Steeds vaker zie je in de media dat gewone mensen heel nuchter reageren op besmettingsberichten. Voxpoppende journalisten ontlokken hen geen heftige emoties - klik hier hoe de NOS-journalist er naar vist. (op 1:51) 'As ut kom kommut'. We zien wel wat er op ons afkomt, lijkt de teneur.

Zandvoort
Ook in Zandvoort leeft dat sentiment - waar onlangs iemand opmerkte dat de gemeente toch wel heel erg veel aandacht besteedde aan de Nieuwe Griep, terwijl de nieuwe griep beste wel mee viel. 'Het is een heel gewone griep, zo zegt mijn vrouw die in een ziekenhuis werkt. Natuurlijk leven ze daar voorzorgsmaatregelen na - maar ja dat is ook logisch.'

Goed uitgangspunt
'Geen paniek' en 'Met beide benen op de grond'. Die houding -als dat tenminste een juiste inschatting is- zou een ijzersterk uitgangspunt zijn voor overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Continuïteit
Dan kan alle aandacht besteedt worden aan het beperken van de gevolgen van de nieuwe griep voor het maatschappelijk leven. De bedrijfscontinuïteit borgen is een thema waar organisaties zich momenteel druk over maken. Zeg maar - 'Hoe houden we de zaak draaiende als 20 of 30% van de medewerkers of meer op een gelijk moment geveld is door de griep'. Ook gemeente Zandvoort is met dat vraagstuk bezig.

Briefing
De gemeente rondde deze week een bedrijfscontinuïteitsplan af. Maandag 27 juli starten de ambtenaren met een speciale briefing over de Pandemie en de Bedrijfscontinuïteit. Het gaat daarbij niet alleen om het draaiende houden van het verstrekken van bepaalde uitkeringen. Te denken valt ook aan het managen van calamiteiten, bijvoorbeeld met de riolering of wateroverlast. Natuurlijk ook: het borgen van de afvalinzameling (huisvuil en groen), het legen van afvalbakken of dringend noodzakelijke verkeersmaatregelen.

Uitstellen
In essentie draait dat plan om een inventarisatie en een prioritering van alle werkzaamheden die de gemeente uitvoert. En dus heeft de gemeente bepaald welke ervan absoluut geen uitstel verdragen, welke een paar weken uitgesteld kunnen worden en welke voor langere tijd niet uitgevoerd kunnen worden. De klussen in de eerste categorie zullen bij de piek in de epidemie coûte que coûte doorgaan.

Vakantie
Er is reden tot zorg. De griep kan het maatschappelijk leven ontwrichten. Organisaties kunnen tegen de grenzen aanlopen van wat zij nog kunnen leveren aan diensten en producten. Ook de gemeente. Maar benader het ook eens van deze kant. Veel gemeente-ambtenaren zijn momenteel op vakantie. Van de ongeveer 180 ambtenaren zijn er momenteel een kleine 30 op pad in binnen- en buitenland. Nog steeds levert de gemeente de diensten en producten die zij geacht wordt te leveren. Het opvangen van die afwezigen -toch zo'n 17%- geeft geen hardnekkige problemen. En geldt dat nou ook niet een beetje voor heel BV Nederland?

Voor vragen kunt u bellen met het landelijke telefoonnr. 0800 8051.

Onder dit infogram veel nuttige sites en instructies.

Wat kunt u doen om de kans op besmetting te verkleinen? Verspreiding van het griepvirus gaat via praten, hoesten of niezen. U kunt het risico op besmetting verkleinen door niet te dicht in de buurt te komen van patiënten met griepachtige verschijnselen.

Daarnaast kunt u de volgende maatregelen treffen:

- Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest;
- Was regelmatig uw handen met water en zeep;

- Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan;
- Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak;
- Maak voorwerpen zoals deurklinken regelmatig schoon;
- Ventileer woon- en slaapruimten.

Advies bij ziekteverschijnselen
De kans dat u in contact komt met iemand met Nieuwe Influenza A wordt, buiten en binnen Nederland steeds groter. Bij kort contact is de kans op besmetting laag.

Komt u uit een gebied waar de Nieuwe Influenza is geconstateerd en ontwikkelt u binnen 7 dagen minimaal 38,0 graden koorts en luchtwegproblemen (zoals hoesten), dan wordt u verzocht om thuis te blijven en telefonisch contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt dan in overleg met de plaatselijke GGD of onderzoek nodig is en op welke manier dit uitgevoerd wordt.

Hetzelfde advies geldt wanneer u in contact bent geweest met een persoon die besmet is met Nieuwe Influenza A.