Academisch ziekenhuis Maastricht

Budget CTMM naar kwart miljard Publicatiedatum: 07-08-2009 Bron: Bericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 07-08-2009

Met een financiering van 15 miljoen euro voor onderzoek naar prostaatkanker, heeft het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) in Eindhoven een totaal budget van 265 miljoen euro. Het CTMM wil nieuwe onderzoekstechnieken ontwikkelen om ziektes eerder te kunnen opsporen en het verloop van ziektes beter te kunnen volgen en voorspellen.

Denk bijvoorbeeld aan een simpele test waarmee je het risico op hartfalen na een hartinfarct kunt voorspellen of zogenoemde biomarkers waarmee de aanwezigheid van een bepaalde ziekte in het lichaam kan worden aangetoond. Bovenal wil het CTMM realiseren dat patiënten eerder profiteren van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Uniek is dat het centrum daarbij nauw samenwerkt met de industrie.

Met het budget bekostigt het op de High Tech Campus gehuisveste instituut 17 onderzoeksprojecten uitgevoerd samen met zo'n 100 partners in het land. Dit bericht het Eindhovens dagblad 5 augustus 2009. Het budget is voor de helft samengesteld met overheidssubsidies, voor een kwart uit bijdragen van bedrijven en een ander kwart komt van bijdragen van universiteiten. CTMM is in 2007 voortgekomen uit een eerdere samenwerking tussen onder meer Philips Research en de Universiteit Maastricht. Volgens Eric Caldenhoven, programmamanager oncologie bij het instituut, is er toen een toezegging van het rijk gekomen voor een bijdrage van 200 miljoen euro uit aardgasbaten. "Met bijdragen van bedrijven en onderwijs zou dat dus een budget van 400 miljoen euro betekenen. We willen met het bereikte budget eerst aan het werk om te laten zien wat we kunnen bereiken met onze aanpak."

CTMM heeft een regiefunctie bij de uitvoering van de 17 projecten. De uitvoering gebeurt volgens Caldenhoven bij universiteiten en bedrijven. "Wij bepalen het traject waarin het project wordt uitgevoerd en welke faciliteiten hiervoor kunnen worden gebruikt. Ons streven is zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande kennis en gegevens uit klinische studies. Door dit te combineren met heel gericht onderzoek kunnen we de looptijd van de projecten beperkt houden tot circa vijf jaar. Het resultaat kan dan door partners worden gebruikt om er een product, een methode om te komen tot genezing, van te maken."

CTMM heeft vijf projecten op het gebied van kanker, waaronder prostaatkanker. Daarnaast zes projecten op het gebied van hart- en vaatziekten, een om dementie te genezen en twee projecten bestuderen infectie- en auto-immuunziekten. Tot slot zijn er drie projecten die technologische oplossingen willen bieden voor problemen die bij alle bovengenoemde ziektegebieden voorkomen.

Lees meer over het CTMM op www.ctmm.nl